Consiliul de Administratie al Bancii Italo Romena a aprobat bilantul exercitiului 2013, care, cu toate ca a consemnat o crestere de 4,5% a activelor pana la valoarea de 1,19 miliarde de euro, a inregistrat un rezultat economic net negativ in valoare de 11,7 milioane de euro, datorat volumului semnificativ al provizioanelor de risc de credit.

Mentinerea unei conjuncturi economice care a dus la inrautatirea situatiei veniturilor inregistrate de catre companii si populatie, au determinat Banca sa realizeze provizioane de circa 25 de milioane de euro. Desi cu impact negativ asupra contului de profit si pierdere a exercitiului, aceasta masura a fost necesara pentru a adapta fondul de rezerva pentru deprecierea creditelor conform principiilor de gestiune prudentiala a bancii-mama Veneto Banca, supusa reglementarilor Bancii Italiei.

“Rezultatele pozitive ale schimbarilor la nivel macro-economic in 2013 nu s-au facut vazute inca in economia reala a tarii si, deci, nici in activitatea de creditare. in consecinta, Banca a adoptat de mai mult timp o abordare prudentiala cu scopul de a imbunatati calitatea portofoliului de credite si a garantiilor aferente. Trebuie subliniat cum aceasta abordare, desi impacteaza profund rezultatele exercitiului, este destinata sa garanteze Bancii o accelerare a revenirii la rezultate pozitive odata cu relansarea economiei care ii va reactiva pe clientii cu credite non performing in momentul de fata”, a declarat Paolo Mariani, Directorul General al Bancii Italo Romena.

In conformitate cu principiile de gestiune prudentiala ale Grupului Veneto Banca, volumul creditelor acordate clientilor s-a ridicat la valoarea de 882 milioane de euro, cu o usoara scadere la 6,9% fata de exercitiul precedent, respectiv de 65 de milioane de euro. Aceasta dinamica a fost influentata de rambursarea efectuata de catre societatea Immobiliare Italo Romena aferenta finantarii acordate de catre Banca in valoare de 65 de milioane de euro ca urmare a capitalizarii acesteia cu aceeasi suma.

“Cu exceptia acestei operatiuni, dinamica inregistrata de activitatea de creditare evidentiaza o evolutie sustinuta in anul 2013, dovedind cum Banca, in pofida conjuncturii nefavorabile a economiei reale, a continuat sa-si joace rolul de sustinator al operatiunilor de pe piata romaneasca ale companiilor si populatiei”, a explicat Paolo Mariani, Directorul General al Bancii Italo Romena.

Volumul creditelor neperformante la sfarsitul anului 2013 a ajuns la 127,5 milioane de euro, in crestere cu 29,6 milioane de euro fata de exercitiul precedent, avand o pondere de 14,4% in total portofoliu, adica sub nivelul mediei pe sistem (circa 20%).

Banca a demonstrat o buna capacitate de atragere a resurselor financiare de pe piata, in special pe termen mediu-lung care sa-i asigure o mai buna stabilitate a depozitelor. Volumul fondurilor atrase de la clienti a ajuns la valoarea de 660,5 milioane de euro, in crestere cu 6,3% fata de rezultatul inregistrat la finalul anului 2012. O pondere semnificativa au avut-o depozitele la vedere, care au inregistrat o crestere de 38,6% fata de anul precedent.

Valoarea comisioanelor nete a depasit nivelul de 4,5 milioane de euro, inregistrand o crestere de 3,6% fata de 2012.

La finalul exercitiului, patrimoniul net, care cuprinde si rezultatul exercitiului, s-a ridicat la 58,2 milioane de euro, in crestere cu 8,7 milioane de euro (+17,5%) fata de rezultatul din decembrie 2012. Aceasta crestere deriva din majorarea capitalului realizat in aprilie, destinat consolidarii patrimoniale a Bancii.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)