Banca Nationala a Bulgariei (BNB) discuta cu Autoritatea Bancara Europeana despre efectuatea unei evaluari a calitatii supravegherii bancare, in urma retragerilor masive de lichiditati de la doua dintre bancile mari ale tarii, care au avut loc in luna iunie, transmite Reuters

BNB a discutat si cu Banca Centrala Europeana (BCE) despre participarea la Mecanismul Unic de Supraveghere European (SSM), se arata intr-un comunicat al institutiei din Bulgaria. Bulgaria ar fi primul stat din afara zonei euro care sa participe la Mecanismul Unic de Supraveghere, creat ca reactie la criza financiara mondiala si la criza datoriilor din zona euro, in timp ce Romania a anuntat ca ar putea cere sa devina membra anul viitor.

Presedintele bulgar Rosen Plevneliev a anuntat luni intentia autoritatilor de la Sofia de a participa la mecanism, in conditiile in care guvernul se confrunta cu cea mai grava criza financiara de dupa prabusirea mai multor banci, in anii ’90. Coalitia guvernamentala nu a ajuns inca la un acord cu opozitia in legatura cu termenii unui program de salvare, dupa retragerile de fonduri de la Corporate Commercial Bank (CCB), a patra mare banca din tara.

Retragerile de lichiditati de la CCB si de la First Investment Bank, a treia ca marime din Bulgaria, au ridicat semne de intrebare in legatura cu calitatea supravegherii sectorului bancar.

“Banca centrala a initiat deja contacte cu conducerea BCE, in cadrul pregatirii discutiilor intre seful statului si presedintele BCE, pentru declansarea procedurii de solicitare a intrarii in mecanismul unic de supraveghere”, se arata intr-un comunicat al BNB.

Reprezentantii BCE au refuzat sa comenteze, dar o sursa apropiata situatiei a declarat ca procedura dureaza mai multe luni si nu poate fi procesata la timp pentru ca bancile din Bulgaria sa fie supuse testelor efectuate in prezent de BCE la bancile din zona euro.

BNB a preluat controlul asupra CCB, in urma retragerilor masive de fonduri, in urma zvonurilor legate de tranzactiile dubioase ale actionarului principal Tvetan Vassilev, precum si a unui conflict al acestuia cu un alt om de afaceri influent. Vassilev a respins toate acuzatiile.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)