EximBank a finalizat achiziția Băncii Românești S.A. (BROM), oferta înaintată fiind parte a acordului încheiat în luna iunie 2019 între EximBank și National Bank of Greece (NBG) privind achiziția participației acesteia de 99,28% în acționariatul BROM, se menționează într-un comunicat de presă remis de EximBank. Anunțul oficial al definitivării tranzacției înseamnă indirect că Guvernul condus de Ludovic Orban și-a dat până la urmă acordul.

”Prin achiziția Băncii Românești, EximBank își îmbunătățește serviciile acordate clienților locali și își crește capacitatea de susținere a dezvoltării economiei românești. Cota de piață a BROM, un management performant și un nivel bun de solvabilitate și lichiditate completează punctele forte ale EximBank, împreună urmând să fim și mai puternici. Sunt încrezător că toate aceste elemente definitorii, unificate la finalul procesului de integrare ce urmează, vor crea o instituție de referință pe piața financiar-bancară ce va răspunde mai bine cerințelor clienților noștri”, a declarat Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.

În urma achiziției, EximBank intră pe atractiva piață de retail din România, devenind o bancă universală cu servicii complete și continuând să își îndeplinească misiunea pe termen lung prin susținerea și promovarea dezvoltării economice a României. Noua entitate se va situa printre primele 10 bănci din România, având o cotă de piață de aproximativ 3%. J.P. Morgan Securities plc a acționat în calitate de consultant financiar unic în cadrul tranzacției. EximBank a mai fost asistată de către Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL, în timp ce Linklaters LLP a fost consultantul juridic pe plan internațional, iar Bulboacă&Asociații SCA a asigurat asistența juridică pe plan local.

Eximbank devine Banca Românească, după preluarea subsidiarei National Bank of Greece. Lucian Anghel va fi directorul general al noii instituții de credit

Următorul pas al definitivării tranzacției este întrunirea Adunării Generale Extraordinară a Acționarilor Societății de pe data de 31 ianuarie 2020, la ora 11:00, când vor fi puse la punct ultimele detalii și va fi aprobată conducerea noii instituții de credit, care se va numi Banca Românească și care va avea o nouă siglă. Potrivit convocatorului, Banca de Export – Import a Romaniei EximBank S.A. deține 371.624.509 de acțiuni nominative, cu valoare nominală de 2 lei fiecare și cu valoare nominală totală de 743.249.018 de lei, reprezentând 99,28% din capitalul social al noii instituții de credit.

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Societății va aproba la finalul lunii ianuarie 2020 și noua conducere a băncii, care va fi asigurată pe un mandat de 4 ani de Lucian Claudiu Anghel (membru executiv al Consiliului de Administrație al Societății și Director General), Oana Lucia Ilie (membru executiv al Consiliului de Administrație al Societății și Director General Adjunct), Traian Sorin Halalai, (membru ne-executiv al Consiliului de Administrație al Societății și Președintele Consiliului de Administrație), Lidia Stan, (membru ne-executiv al Consiliului de Administrație al Societății și Vicepreședinte al Consiliului de Administrație) și Doru Bebe Bulata (membru ne-executiv al Consiliului de Administrație al Societății).

Cine este Lucian Anghel, bancherul care va conduce Banca Românească

Doctor în economie, Lucian Anghel a absolvit Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică la Academia de Studii Economice şi a urmat cursuri postuniversitare la Georgetown University Washington SUA, precum şi un executiv development program organizat de HEC Montreal Canada.

Pe lângă experiența academică, Lucian Anghel are o amplă activitate profesională, fiind CEO al BCR Pensii, președinte al BCR Banca pentru Locuințe, fost economist șef al BCR și președintele consiliului de administrație al Bursei de Valori București.

A fost expert coordonator în cadrul proiectului Consiliului Investitorilor Straini “Programul pentru creştere economică” (2010) şi, de asemenea, a consiliat ca expert extern pentru Banca Mondială. Este co-fondator al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)