Banca Transilvania a inregistrat rezultate financiare bune in primele noua luni ale acestui an, se arata intr-un comunicat de presa remis de institutia de credit. Activele bancii au crescut cu 10,6% fata de finalul anului trecut, fiind de 39.397 milioane lei, iar veniturile  operationale au ajuns la 1.453,6 milioane lei, cu 1,6% mai mari fata de aceeasi perioada a anului 2014, cand erau 1.430,9 milioane lei. Profitul brut BT este de 373,5 milioane lei. Lichiditatea si solvabilitatea BT sunt la un nivel confortabil, peste limitele impuse de BNR si peste performanta sistemului bancar.

In primele noua luni ale anului au fost acordate companiilor si persoanelor fizice peste 113.200 de credite noi, incluzand cardurile de credit. Numarul de clienti BT a crescut cu 4%, comparativ cu perioada similara a anului 2014, de la 1,88 milioane, la 1,96 milioane.

Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, afirma: “Suntem multumiti de rezultatele obtinute de banca noastra pe primele noua luni din 2015. Suntem concentrati pe finalizarea integrarii Volksbank Romania in structura Bancii Transilvania de la sfarsitul acestui an  si, in paralel, pe adaptarea Grupului Financiar Banca Transilvania si a liniilor de business la noua dimensiune rezultata din aceasta tranzactie”.

Ömer Tetik, Directorul General al Bancii Transilvania, declara: „Perspectiva stabila a Bancii Transilvania a fost confirmata recent inclusiv de Fitch Ratings, prin calificativele acordate Bancii Transilvania, care reflecta capitalizarea adecvata, generarea interna de capital, calitatea activelor, profitabilitatea si acoperirea adecvata cu provizioane a creditelor neperformante”.

La sfarsitul trimestrului III 2015, soldul creditelor Bancii Transilvania este cu 19,1% (procent din care  jumatate reprezinta crestere organica) mai mare decat era la finalul anului 2014, in ciuda continuarii scoaterii de credite in afara bilantului in aceasta perioada (520 milioane lei). in acelasi timp, totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienti este cu 8,3% peste nivelul de la sfarsitul anului 2014. Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 9,5% din totalul portofoliului de credite al Bancii Transilvania.

Eficienta operationala ridicata, in ciuda cheltuielilor presupuse de integrarea Volksbank Romania

Eficienta operationala BT este ridicata, raportul cost/venituri fiind de 49,4%, in ciuda cheltuielilor presupuse de integrarea Volksbank Romania in structura Bancii Transilvania si a impactului modificarilor legislative cu privire la inregistrarea cheltuielilor privind garantarea depozitelor. Din punctul de vedere al impactului integrarii Volksbank Romania privind rezultatele financiare, estimarile prezentate de BT la Adunarile Generale ale Actionarilor Bancii Transilvania din aprilie si octombrie a.c. sunt confirmate inclusiv de rezultatele inregistrate la 30.09.2015. Banca Transilvania estimeaza beneficii de eficientizare la scara larga, cu influente pozitive asupra cotei  sale de piata, ca urmare a achizitionarii VBRO. Cele doua banci vor fuziona in 31 decembrie a.c.

Rezultatele activitatii curente a Bancii Transilvania, pe primele 9 luni al anului

* Profitul brut BT este de 373,5 milioane lei, in scadere cu 0,6% fata de 30.09.2014. Rezultatul include impactul modificarilor reglementarilor contabile valabile din data de 1 ianuarie 2015, in sensul ca, in conformitate cu acestea, contributia la Fondul  de Garantare a Depozitelor Bancare a fost inregistrata in momentul prestarii obligatiei de plata si nu a fost amortizata pe parcursul intregului an. De asemenea, rezultatul include cheltuielile de achizitie si integrare Volksbank in structura Bancii Transilvania.

* Numarul de clienti activi ai Bancii Transilvania – persoane fizice si companii – a crescut cu aproximativ 4% fata de aceeasi perioada a anului 2014, de la 1,88 milioane, la 1,96 milioane.

* Numarul de operatiuni derulate prin conturi BT a crescut cu peste 9% fata de aceeasi perioada a anului 2014, iar ritmul de crestere al veniturilor din comisioane operationale a fost de 11%.

* In primele noua luni ale anului 2015, banca a procesat peste 113.200 de credite noi, in valoare de 6.078 milioane lei, destinate companiilor si persoanelor fizice.
BT a continuat sa se focuseze pe sectorul IMM, in primele noua luni ale anului acordand clientilor din respectivul sector peste 15.000 de credite noi.

* Banca Transilvania a incheiat la 30 septembrie 2015 cu un portofoliu de 2,48 milioane carduri, generand tranzactii cu 18,7% mai mari fata de perioada similara a anului precedent. Cota de piata a bancii privind volumul tranzactiilor cu carduri este de 17,9%. BT are in portofoliu 258.000 de carduri de credit, prin programul de loialitate STAR.

* 3 tranzactii/secunda au loc cu cardurile BT.

* Marja neta de dobanda a crescut de la 2,83 puncte procentuale in semestrul I al anului la 2,93 puncte procentuale, cumulat la 30 septembrie 2015.

Alte informatii financiare

Banca Transilvania a inregistrat la 30 septembrie 2015 cheltuieli nete cu provizioanele pentru active si angajamente de creditare de 362 milioane lei. Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente si garantii ipotecare este in continuare la un nivel confortabil, in conformitate cu apetitul de risc al bancii.

Soldul total al provizioanelor este de 2.417 milioane lei, la data de 30.09.2015, reprezentand 10,1% din totalul creditelor. Solvabilitatea bancii, luand in considerare profitul anului 2014 si cel de la 30 septembrie 2015, este de 16,08%.

Grupul Financiar Banca Transilvania

Ponderea subsidiarelor Grupului Financiar Banca Transilvania, inclusiv Volksbank Romania, reprezinta la nivelul bilantului 11,8% din totalul activelor Grupului. Plusul este cu precadere portofoliul de credite care, la nivel de Grup, este de 27,8 miliarde lei. La nivelul pasivelor, diferenta pozitiva este de asemenea concentrata la nivelul activitatilor cu clientii, depozitele fiind de 35,6 miliarde lei. Capitalurile proprii ale Grupului Financiar Banca Transilvania sunt, la sfarsitul lunii septembrie 2015, de 5,93 miliarde lei.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)