TOP banci din Europa de Sud-Est

Pe măsură ce viața socială a revenit la normalitate și activitatea economică s-a reluat, băncile din Europa de Sud-Est au înregistrat o creștere a profiturilor și o extindere a activelor, datorită creșterii susținute atât a împrumuturilor, cât și a depozitelor.

Între pandemie și război, primele o sută de companii din Europa de Sud-Est (SEE) au revenit cu creșteri puternice, depășind nivelurile pre-criză, arată TOP 100 SeeNews. Profitul net combinat al celor mai mari o sută de bănci din Europa de Sud-Est a ajuns la 4.567 miliarde de euro în 2021, încă departe de nivelul record de 4.673 miliarde de euro generat în 2019. Cei mai mari creditori din regiune au înregistrat un profit net combinat de 2.967 miliarde de euro în 2020.

Cele mai mari bănci din Europa de Sud-Est au reușit să își crească activele în 2021 chiar mai rapid decât în anul precedent, când măsurile guvernamentale de sprijinire a sectorului de afaceri au dus la creșterea creditării. Activele combinate ale primilor o sută de creditori au crescut cu 12%, până la 384,3 miliarde de euro în 2021, după ce s-au extins cu 8,7% în 2020. Doar opt bănci din clasament și-au văzut activele în scădere anul trecut, față de zece în 2020.

Banca Transilvania, cea mai mare și mai profitabilă bancă din Europa de SE

De remarcat este performața băncilor autohtone care au ocupat primele două poziții în topul realizat de agenția de presă SeeNews. Iar băncile românești sunt și lideri în ceea ce privește profitul.

Banca Transilvania și BCR ocupă primele două poziții, cu active combinate de 125,9 miliarde de euro, adică 33,1% din activele totale ale celor mai mari bănci din regiune. Cele două bănci au generat profituri nete de 1,672 miliarde de euro, adică 37% din total.

Banca Transilvania din România a rămas în fruntea clasamentului celor mai mari bănci din Europa de Sud-Est, poziție pe care o deține din 2018. Banca și-a văzut activele crescând cu 21% pe parcursul anului, ajungând la 25,4 miliarde de euro, în condițiile în care atât împrumuturile, cât și depozitele au crescut pe fondul unei redresări puternice a economiei post-Covid. Profitul său net a crescut la 362,3 milioane de euro, de la 245,9 milioane de euro, în principal datorită creșterii veniturilor operaționale.

Asigurătorul NN Group, cu sediul în Olanda, este cel mai mare acționar unic al Băncii Transilvania, deținând o participație de 10,29% până la sfârșitul anului 2021. Urmează Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu o participație de 6,87%.

Banca Comercială Română – BCR – parte a grupului austriac Erste, a făcut schimb de locuri cu Zagrebacka Banka din Croația, o sucursală a grupului italian Unicredit, și s-a clasat pe locul al doilea în clasament, cu active de 18,1 miliarde de euro, cu 12% mai mari decât în anul precedent. Creditorul croat a încheiat anul cu active de 17,6 miliarde de euro, în creștere cu 6,36% față de anul precedent.

7 bănci românești prezente în TOP 15 cele mai mari bănci din regiune

1. Banca Transilvania

2. BCR

5. BRD

9. Raiffeisen Bank

10. ING Bank

12. CEC Bank

13. UniCredit Bank

Banca Transilvania, cea mai profitabilă bancă din Europa de Sud-Est

Primii trei creditori sunt lideri și în ceea ce privește profitul. Banca Transilvania este câștigătoare cu un profit net de 362,3 milioane de euro, în creștere de la 245,9 milioane de euro cu un an înainte și cu mult înaintea ocupantei locului doi, Banca Comercială Română, cu un profit net de 280 de milioane de euro în 2021, și a băncii croate Zagrebacka Banka, cu 266,9 milioane de euro.

Activele băncilor din regiune, salturi spectaculoase

În ceea ce privește creșterea activelor, OTP Banka (OTP) din Serbia a înregistrat cel mai mare salt – până pe locul 20 în 2021, de pe locul 46 în 2020. La începutul anului, grupul bancar maghiar OTP a finalizat integrarea OTP Banka Srbija (fosta Societe Generale Srbija) și Vojvodjanska banka, pe care a cumpărat-o în 2019, creând cea mai mare bancă din țară. Banca sârbă a trecut la un profit net de 49 de milioane de euro în 2021, după ce în 2020 a înregistrat o pierdere netă de 10,1 milioane de euro.

De 4 ani, Banca Transilvania este cea mai mare bancă din regiune.

Dacă în 2017, Banca din Cluj se situa pe locul 3 ca active, în 2018 BT a detronat BCR și de atunci se menține pe prima poziție. 

 

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)