Banca Transilvania intenționează să investească în Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, dobândind o participație inițială de peste 39% din capitalul social al acesteia. Este pentru prima oară în ultimii zece ani când o bancă din afara Republicii Moldova îşi arată interesul pentru a intra pe respectiva piață, potrivit unui comunicat de presă remis de bancă.

Tranzacția va respecta toate prevederile legii pieței de capital din Republica Moldova, iar BT va avea nevoie de aprobarea Băncii Naționale a României şi a Băncii Naționale a Moldovei pentru această investiție.

Ca urmare a intrării Băncii Transilvania în capitalul Victoriabank, cei doi parteneri – BT şi BERD – vor deține împreună pachetul majoritar în Victoriabank. În conformitate cu legislația în vigoare, aceștia vor face o ofertă pentru achiziționarea celorlalte acțiuni. Ca parteneri strategici, Banca Transilvania şi BERD doresc să contribuie la dezvoltarea domeniului bancar din Republica Moldova. De asemenea, vor susține obiectivul Victoriabank, de a fi în continuare una dintre cele mai bune şi apreciate bănci din Republica Moldova.

“Suntem încântați să ne alăturăm BERD-ului şi celorlalți acționari în demersul de a dezvolta piața bancară locală şi de a susține economia din Republica Moldova. Dorim să replicăm  modelul de business BT, succesul pe care îl avem în România. Victoriabank este o bancă solidă, bine poziționată pe piața bancară din Republica Moldova. Vedem potențial de creştere pe liniile de business pe care în mod tradițional Banca Transilvania are o bogată expertiză – IMM, retail, microcompanii – precum şi în ceea ce priveşte serviciile financiare digitale. Pentru planul nostru ambițios ne bazăm inclusiv pe continuarea şi dezvoltarea colaborării strategice cu partenerii noştri tradiționali.” – declară Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania.

Victoriabank are aproape 30 de ani de activitate în Republica Moldova, 540.000 de clienți, 1.400 de persoane în echipă şi aproape 100 de sedii.

victoriabankBanca se bucură de încredere mare din partea clienților: în iunie a.c., Victoriabank avea cel mai ridicat nivel al depozitelor raportate la totalul activelor din întreaga piață din Republica Moldova, de 80%, iar raportul credite/depozite era cel mai redus de pe piață, de 39%. Victoriabank se remarcă, de asemenea, prin activitatea de carduri: peste 17% cotă de piață ca număr de carduri (aproape 285.000), aproape 25% cotă de piață ca număr de POS-uri şi peste 37% privind rulajele cu cardul la comercianți.

Banca Transilvania este a doua cea mai mare bancă din România şi nucleul Grupului Financiar BT. Activitatea sa este organizată pe trei linii principale de business: Corporate, IMM şi Retail. Banca are 2,2 milioane de clienți, peste 7.000 de angajaţi şi peste 500 de sedii. Grupul BT are expertiză în Republica Moldova din 2008 datorită subsidiarei BT Leasing MD, lider de piață în Republica Moldova în funcție de valoarea finanțărilor de mijloace fixe acordate în leasing.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)