Banca Națională a României a comunicat datele privind dinamica indicatorilor monetari în iunie și primul semestru al anului curent. Datele indică o dinamică lunară pozitivă pentru creditul neguvernamental (după două luni de scădere) și o ajustare lunară pentru depozitele neguvernamentale, pe fondul ameliorării percepției de risc și perspectivelor de persistență a unui mix relaxat de politici economice pe termen mediu.

”Între final de 2019 și sfârșit de iunie 2020 creditul neguvernamental a crescut cu 1%, iar depozitele neguvernamentale s-au majorat cu 3.9%, evoluții influențate de incidența pandemiei și consecințele acestui șoc fără precedent în perioada postbelică”, susține Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania în studiul ”BTmacroFOCUS”.

Astfel, conform datelor BNR oferta de monedă (indicator M3) s-a ajustat cu un ritm lunar de 0.4% la 443.7 miliarde RON în iunie, evoluție determinată de declinul activelor externe nete cu 1.5% lună/lună la 209.8 miliarde RON, parțial contrabalansat de creșterea activelor interne nete cu 0.6% lună/lună la 233.9 miliarde RON. Dinamica anuală a indicatorului M3 s-a temperat de la 14.5% în mai la 13.6% în iunie: activele externe nete și cele interne nete au urcat cu 22.1%, respectiv 7%. În contrapartidă, soldul creditului neguvernamental total a crescut cu un ritm lunar de 0.4% la 270.1 miliarde RON în iunie (după ajustările din aprilie și mai). Evoluția a fost determinată de majorarea soldului creditului neguvernamental denominat în RON cu 1.1% lună/lună la 183.2 miliarde RON (nivel record): componentele populație și companii au urcat cu ritmuri lunare de 0.8% la 112.4 miliarde RON, respectiv 1.6% la 70.8 miliarde RON.

”Pe de altă parte, soldul creditului neguvernamental denominat în valută a înregistrat o ajustare lunară de 1.2% până la 86.9 miliarde RON, cel mai redus nivel din decembrie: segmentele populație și companii au scăzut cu dinamici lunare de 0.8% la 33.1 miliarde RON, respectiv 1.4% la 53.8 miliarde RON. Dinamica anuală a soldului creditului neguvernamental a decelerat de la 4.5% în mai la 4.1% în iunie, cea mai slabă evoluție din mai 2017”, evidențiază Andrei Rădulescu.

Soldul creditului neguvernamental denominat în RON s-a temperat de la 6.2% an/an în mai la 6% an/an în iunie, cel mai redus ritm din martie 2014: componenta populație a urcat cu 11.1% an/an, iar segmentul companii a scăzut cu 1.2% an/an. De asemenea, soldul creditului denominat în valută a decelerat de la 1.2% an/an în mai la 0.2% an/an în iunie: declinul componentei populație cu 8% an/an a fost contrabalansat de majorarea segmentului companii cu 5.9% an/an.

În semestrul I soldul creditului neguvernamental a crescut cu 5.9% an/an în medie, dat fiind că incidența pandemiei a fost contrabalansată de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice. Se evidențiază majorarea creditului neguvernamental denominat în RON cu 8.1% an/an în medie: componentele populație și companii au urcat cu 12.9% an/an, respectiv 1.2% an/an. De asemenea, soldul creditului neguvernamental denominat în valută a urcat cu 1.8% an/an în semestrul I: creșterea componentei companii cu 9.6% an/an a contrabalansat ajustarea înregistrată pe segmentul populație cu 8.7% an/an.

În abordarea alternativă, soldul creditului acordat populației s-a majorat cu 1.7% ytd la 145.5 miliarde RON în intervalul ianuarie-iunie, evoluție susținută de nivelul redus al costurilor reale de finanțare și continuarea Programului Prima Casă. Se evidențiază creșterea soldului creditului pentru locuințe cu 4.2% ytd la 84.6 miliarde RON (nivel record). Pe de altă parte, soldul creditului de consum a scăzut cu 1.9% ytd la 59 miliarde RON.

Totodată, soldul creditului direcționat companiilor a urcat cu 0.1% ytd la 124.6 miliarde RON în semestrul I. Ponderea creditului în RON în totalul creditului neguvernamental s-a majorat de la 67.3% în mai la 67.8% în iunie (cel mai ridicat nivel din anii 1990). Datele BNR indică și ajustarea depozitelor neguvernamentale cu 0.4% lună/lună la 382.1 miliarde RON în iunie. Ritmul anual al depozitelor a decelerat de la 13.9% în mai la 13.4% în iunie: componentele RON și valută au urcat cu 11.1%, respectiv 17.6%.

”Între decembrie 2019 și iunie 2020 depozitele neguvernamentale s-au majorat cu 3.9%, pe fondul creșterii componentei populație cu 7.7% la 239.4 miliarde RON (pe segmentul companii s-a înregistrat o ajustare cu 1.8% la 142.7 miliarde RON). Raportul credite-depozite a crescut de la 70.2% în mai la 70.7% în iunie. Prognozăm creșterea depozitelor neguvernamentale cu un ritm mediu anual superior creditului neguvernamental în perioada 2020-2022: 12.8% vs. 5.1%”, se mai arată în analiza specialiștilor de la Banca Transilvania.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)