Astăzi are loc a treia ședință de politică monetară din acest an. Analistii Bancii Transilvania se așteptă ca BNR să pregătească terenul pentru un nou ciclu monetar, pe fondul perspectivelor de convergență a inflației către țintă și acumulării de riscuri la adresa stabilității financiare pe plan intern, într-un context extern caracterizat prin majorarea costurilor de finanțare în SUA și finalul politicii monetare relaxate fără precedent în Zona Euro.
Nu în ultimul rând, datele BNR indică evoluția divergentă a marjelor nete de dobândă practicate în sectorul bancar intern în luna februarie.

Analiştii: Boardul BNR ar putea să menţină dobânda-cheie în aprilie la 1,75% pe an

Dobânda-cheie va fi menţinută la nivelul actual de consiliul de administraţie al BNR şi, cel mai probabil, şi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) vor fi păstrate la şedinţa de politică monetară programata astazi, 5 Aprlie, în opinia celor mai mulţi analişti financiari.

„Pe plan intern, nu credem că şedinţa băncii centrale de miercuri va fi prea im­portantă pentru pieţe în condiţiile în care contextul general nu prea s-a schimbat din februarie (chiar dacă riscurile pentru inflaţie par a fi orientate în sus)“, susţin analiştii ING Bank.

În primele două şedinţe de politică monetară din lunile ianuarie şi februarie, boardul BNR a menţinut rata dobânzii-cheie la minimul istoric de 1,75% pe an, concomitent cu păstrarea nivelurilor ratelor RMO la 8% la lei şi la 10% la valută.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)