Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acorda o noua finantare, de 15 milioane de euro, Bancii Transilvania pentru continuarea sustinerii creditarii întreprinderilor mici si mijlocii care investesc în proiecte de eficienta energetica si energie regenerabila.

Aceasta  tranzactie face parte din Facilitatea de Finantare pentru Energie Sustenabila a IMM-urilor din Romania (RoSEFF), un instrument cheie al BERD pentru promovarea folosirii mai eficiente a energiei, ca modalitate de reducere a cheltuielilor si de crestere a competitivitatii IMM-urilor. BERD a acordat pana acum 60 milioane de euro mai multor banci din Romania, suma cu aceeasi destinatie.

Împrumuturile de eficienta energetica beneficiaza de asistenta tehnica si de stimulente financiare asigurate prin finantari nerambursabile de la Uniunea Europeana.

La semnarea oficiala a acestui acord de finantare, care a avut loc în Bucuresti, Phil Bennett, Prim Vice Presedintele BERD, a declarat: „Pe masura ce economia îsi revine, este timpul ca IMM-urile sa se concentreze pe modul în care pot deveni mai competitive, sa reduca consumul de energie si costurile aferente. Suntem încantati sa ne extindem angajamentele în domeniul eficientei energetice prin acordarea unui  nou împrumut catre Banca Transilvania. Suntem impresionati de rezultatele primului împrumut si suntem încrezatori ca banca dispune de un portofoliu semnificativ care sa îi permita continuarea finantarilor în domeniul eficientei energetice”.

Aceasta facilitate este a doua de acest tip acordata Bancii Transilvania. Un împrumut anterior, de 10 milioane de euro, acordat de catre BERD la sfarsitul anului 2012, pentru eficienta energetica, fost utilizat integral. Cu ajutorul acestui împrumut, 34 de IMM-uri au investit în îmbunatatirea eficientei energetice. În urma acestor investitii s-a obtinut o reducere a consumului de energie care depaseste echivalentul consumului pe timp de 1 an al tuturor gospodariilor din Bucuresti. Investitiile au generat, de asemenea, scaderea emisiilor de carbon cu aproximativ 890.000 de tone, reprezentand echivalentul emisiilor a 280.000 de masini pe parcursul unui an.

Directorul General al Bancii Transilvania, Ömer Tetik, a declarat: „Acordul semnat astazi cu BERD aduce numeroase beneficii: în primul rand pentru mediu, prin reducerea emisiilor de gaze poluante, apoi pentru economie, prin îmbunatatirea competitivitatii industriale, cat si pentru clientii nostri care, prin investitiile efectuate, beneficiaza de economii tangibile, fie prin facturi mai mici la energie, daca ne referim la eficienta energetica, fie ca venituri din surse regenerabile si, nu în ultimul rand, pentru Banca Transilvania, care este astfel în masura sa ofere în continuare sprijin financiar pentru proiecte de investitii profitabile si viabile din punct de vedere tehnic”.

Banca Transilvania este a treia banca din Romania în functie de active. BERD detine aproape 15% din capitalul bancii, fiind cel mai mare actionar al BT. BERD este cel mai mare investitor institutional din Romania. Pana în prezent, BERD a investit peste 6,9 miliarde euro în 366 de proiecte din toata tara. În plus, a mai mobilizat fonduri din alte surse de finantare pentru aceste proiecte, în valoare de peste 14 miliarde euro.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)