Evolutia recenta a indicatorilor din sectorul bancar confirma continuarea procesului de insanatosire, potrivit unei analize a dr. Andrei Radulescu, Senior Economist la Banca Transilvania. “Datele BNR arata ca restantele la credite au continuat sa scada in septembrie (la 27.2 miliarde RON – minimul din ultimii doi ani), confirmandu-se tendinta initiata in mai.

Rata restantelor la credite s-a redus la 12.7%, minimul din 2013. Este de asteptat ca aceasta tendinta sa continue, pe fondul reducerii costurilor de finantare, dar si a eforturilor bancilor in directia restructurarii portofoliilor de credite cu probleme. Vineri piata financiara a resimtit climatul din pietele europene si incidenta unor factori interni (debutul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii, proximitatea darilor lunare la stat). in acest context, ratele de dobanda au crescut pe piata monetara pe scadentele pana la o saptamana (rata overnight la 1.69%/2.19%). Pe de alta parte, ratele de dobanda au scazut pe piata titlurilor de stat, expresie a interesului investitorilor pentru randamentul potential al acestora: pe scadentele 3 ani – 10 ani s-au consemnat noi minime istorice (3.94% la 10 ani), se arata in analiza citata.

Pe piata valutara se noteaza o stabilizare a cursului EUR/RON (usoara scadere, cu 0.06%
la cursul BNR, dupa aprecierile din perioada anterioara).

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)