Sunt convins ca un comentariu cu un asemenea titlu nu poate fi validat decat de cifre, tocmai de aceea o sa incerc sa alcatuiesc un tablou cu principalele segmente din activitatea Bancii Transilvania, care m-au determinat sa-l folosesc. Practic, am ales acest titlul pentru ca exprima cel mai bine evolutia pe care a inregistrat-o Banca Transilvania in ultimii doi ani (2010 si 2011).

De fapt, aceasta evolutie este cu atat mai laudabila cu cat nu pierdem din vedere si anul 2009, cand Banca Transilvania a lasat impresia ca se chinuie intr-un climat economic profund influentat de criza financiara. Ceea ce s-a intamplat in 2009 nu a fost insa decat o strategie de gasire a echilibrului, prin aplicarea unui amplu plan de reducere a costurilor si printr-o repozitionare pe piata bancara. In termeni populari, in 2009, Banca Transilvania nu a facut decat sa-si reincarce bateriile. Dupa care a pornit la drum. Si iata mai jos ce a iesit!

Banca Transilvania – Lider la evolutia consemnata de nivelul activelor

Banca Transilvania a reusit, in intervalul 2009 – 2011, sa urce 5 locuri in topul bancilor dupa nivelul activelor. Daca la finalul anului 2009, banca de la Cluj se situa pe pozitia 8 in topul bancilor dupa active, 31 decembrie 2011 a gasit institutia de credit pe podium, pe un venerabil loc 3. Evolutia consemnata pe acest palier ne arata o crestere de aproape 25 de procente a cotei de piata pe active, de la 5,9% cat era in 2009 la 7,27% in 2011.

Banca Transilvania – Lider la dezvoltarea retelei teritoriale

Evolutia numarului de agentii in perioada 2009 – 2011 releva un plus de 37 de unitati de la 516 sedii, cate avea Banca Transilvania la 31 decembrie 2009, pana la 553 sucursale la finalul lui 2011. Practic, Banca Transilvania a deschis cele mai multe agentii in intervalul amintit.

Banca Transilvania – Lider pe piata muncii din domeniul bancar

Banca Transilvania a fost cel mai activ angajator din sistemul bancar din Romania, reusind sa-si majoreze, in perioada 2009 – 2011, numarul de salariati cu 768 de persoane, de la 5.285 angajati cat erau la sfarsitul anului 2009 pana la 6053 functionari bancari la 31 decembrie 2011.

Cresteri impresionante pe creditare si economisire

Banca Transilvania si-a majorat de la an la an portofoliile de credite si depozite in intervalul 2009 – 2011. Practic, institutia si-a intensificat prezenta pe piata creditarii si economisirii intr-o perioada nefasta pentru sistemul bancar pe ansamblu, cand putine banci abia au reusit sa consemneze crestere pe cele doua paliere ale activitatii bancare. In 2010, Banca Transilvania si-a marit volumul de imprumuturi acordate cu 10% si pe cel al depozitelor atrase cu 15%, in timp ce anul trecut, institutia de credit a dezvoltat portofoliul de finantari cu 15% si pe cel al economiilor cu 17%.

Daca mai adaugam si faptul ca banca a avut profit in fiecare dintre anii analizati, putem exclama fara nicio problema: ”Fantasticii de la Banca Transilvania”.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)