Seful Deutsche Bank se plange ca nu este bagat in seama la petreceri daca spune cu ce se ocupa.  “in ziua de azi, daca mergi la o petrecere, esti intrebat cu ce te ocupi si spui ca esti bancher, se face liniste. Suntem inca tinta nemultumirilor”, a afirmat Jain la Frankfurt, inaintea unei conferinte privind industria financiara europeana, transmite Bloomberg.

Cei mai importanti bancheri din Europa s-au intâlnit in aceasta saptamâna la Frankfurt pentru a discuta despre viitorul industriei financiare. Printre cele mai importante subiecte a fost recâstigarea increderii pubicului larg, zdruncinata de criza financiara mondiala din 2008-2009, care a determinat numeroase state industrializate sa salveze bancile de la colaps cu bani publici.

Carl Graf von Hohenthal, consultant la firma de PR Brunswick Group, spune ca  exista perceptia ca bancherii câstiga prea multi bani si nu contribuie la cresterea nivelului de trai, dupa ce puterea de cumparare a populatiei s-a erodat din cauza crizei.  “Bancherii ar trebui sa explice de ce sunt relevanti, ar trebui sa ia parte la dialog. Exista multe nemultumiri, dar nu a intrebat nimeni care ar fi alternativa”, comenteaza acesta.

Un sondaj efectuat de Ernst & Young in rândul a peste 28.500 clienti de banci din 35 de tari releva ca 40% dintre respondenti si-au pierdut increderea in industria financiara in ultimul an, fata de numai 22% care manifesta mai multa incredere. “Noi, cei din industria bancara, trebuie sa ne recunoastem greselile. Publicul larg pare convins ca nu s-au schimbat prea multe (de la criza)”, a declarat la Frankfurt directorul general al Commerzbank, Martin Blessing.

Prabusirea bancii ameriane Lehman Brothers, in septembrie 2008, a sters cu buretele aproximativ 16.000 de miliarde de dolari de pe pietele de capital, cele mai grele lovituri fiind incasate de fondurile de pensii. Masurile monetare de stimulare introduse de bancile centrale au generat sporul de lichiditate necesar pentru functionarea pietelor financiare, insa au impins totodata inflatia la 2,5% in zona euro, in timp ce conturile de depozite din Germania, spre exemplu, ofera dobânzi de numai 1%.

In sudul Europei, somajul a atins cote alarmante in Grecia si Spania, unde economia nu a reusit sa reziste crizei financiare si recesiunii rezultate. Prezent la conferinta bancherilor, ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca acestia ar trebui sa fie constienti de rolul pe care il au in societate si de raspunderea presupusa de acest rol.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)