Sectorul bancar„exprima premise preodominant nefavorabile, cel putin pentru primele luni din 2013“, spune o analiza a SSIF Broker Cluj Napoca, singura firma de brokeraj listata la Bursa de Valori Bucuresti. Restantele la credite vor creste, iar reducerea dobanzilor nu va stimula cererea. Ar putea avea loc fuziuni intre banci. „Este putin probabil sa asistam la o accelerare a creditului neguvernamental (in termeni an/an) in debutul lui 2013, dat fiind climatul dificil din economia reala la cumpana dintre ani, Cel mai probabil vom asista la un ritm mediu anual sub 5% cel putin in Trimestrul I“, estimeaza Andrei Radulescu, analist la SSIF Cluj Napoca.

Cat priveste dobanzile practicate de catre banci, „vom asista si in 2013 la continuarea tendintei descendente, mai ales in contextul eforturilor europene privind Uniunea Bancara“. In plus, „nu este exclus sa ajustam in primul semestru al anului la o reluare a procesului de normalizare a dobanzii de politica monetara“, explica analistul de la Broker Cluj.

Nivelul redus al cererii de credite, ar putea determina o competitie mai acerba intre banci, care sa preseze spre reducerea dobanzilor.

Rata restantelor la credite va continua sa creasca, cel putin in trimestrul I al anului 2013, „nefiind exclusa o stabilizare in al doilea trimestru al anului viitor. Acest scenariu principal incorporeaza faptul ca nu vom asista la reintensificarea problemelor economico-financiare la nivelul Zonei Euro“, apreciaza Andrei Radulescu.

„Am putea asista, spre jumatatea anului viitor, la initierea unui proces de relansare graduala a activitatii din sectorul bancar, dupa parerea mea. Cu alte cuvinte, vor aparea semnale de apropiere de final a procesului de ajustare“, mai spune analistul de la SSIF Broker.

Un astfel de scenariu este dependent de evolutiile economico-financiare din Zona Euro, dar si de comportamentul politicilor macroeconomice pe plan intern.

„Incheierea unui nou acord cu FMI ar consolida un astfel de scenariu“ mai spune Andrei Radulescu, atragand atentia la faptul ca, din 2013, se va trece la implementarea normelor Basel III.

„Acest proces ar putea determina o consolidare a activitatilor din sectorul bancar intern, care sa rezulte in entitati mai putine, dar mai puternice.

Ce au lasat bancile in 2012

„2012 a fost un an dificil pentru bancile din Romania, acestea fiind nevoite sa faca fata atat unor provocari care nu au mai constituit o noutate, dar si unor provocari noi.

Dintre provocarile vechi, analistul remarca deteriorarea potentialului economic si evolutiile pietei valutare (cu impact asupra cerererii reale de creditare), majorarea ratei creditelor restante si a ratei creditelor neperformante (cu impact pentru evolutia rezultatulelor financiare ale bancilor), implementarea unor masuri de prudentialitate.

Ce cred bancherii ca se va intampla in 2013
Creditarea ar putea avea o dinamica de 2% in 2013, iar procesul de restructurare a sistemului bancar va continua, declara Dan Pascariu, fost presedinte  al UniCredit Tiriac Bank. “Prognoza noastra de crestere a creditarii este de doi la suta, pentru 2013, in special pe segmentul corporate si mai putin pe segmentul de persoane fizice. Apreciem ca depozitele vor inregistra o crestere, fata de credite”.

Anul trecut, mai multi bancheri au declarat ca bancile inca nu au incheiat restructurarile, chiar si seful ARB a tinut sa intaresca ideea restructurarilor din banci, sustinand ca ritmul va fi mai gresiv in acest an. Vom vedea, o activitate intensa de promovare a creditului in lei si chiar o promovare mai agresiva fata de anii precedenti, asa cum sustin multi bancheri de top. Cardul de credit va ramane un produs preferat si accesibil. Insa vom asista in continuare la inchiderea unitatilor neprofitabile.

Seful ARB, Radu Ghetea, vorbea anul trecut despre o altfel de relatie cu clientii, chiar si cu cei “”rau platnici”. Domnia sa, propunea reducerea interdictiei de acces la credite pentru restantierii de buna credinta. “Personal cred ca cei care au dat dovada de constiinciozitate, au colaborat cu banca, ar trebui sa poata beneficia de clementa”, afirma seful ARB.

 

Tendintele le vor da tot bancile mari, asa cum au facut-o si anul trecut: BCR, BRD, Raiffeisen Bank sau Banca Transilvania, sunt asteptate sa iasa cu alte oferte, gata sa lanseze batalia pentru clienti. Deci, la lupta!

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)