Raportul asupra Inflatie s-a lasat cu o lectie despre banci si BNR. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a impartasit jurnalistilor din discututiile avute cu bancherii. Domnia sa afirma ca le-a reamintit bancherilor, in contextul discutiilor privind creditele in franci, ca este de preferat sa negocieze corect cu clientii care au dificultati sa achite ratele la imprumuturi, decat sa nu mai obtina nimic sau sa execute niste garantii cu valoare mica.

“Putem sa le spunem bancilor: atentie, v-ati asumat riscuri pe care uitati ca nu le puteti controla!. Intre a nu obtine nimic sau a executa niste garantii care au valoare mai mica si a negocia corect cu clientii, cred ca este de preferat sa negociati corect cu clientii dumneavoastra. Si acest lucru l-am facut”, a spus Isarescu.

Oficialul BNR a repus pe tapet atributiile Bancii Centrale, a punctat ca nu exista atributii privind protectia consumatorilor, fiind in “conflict” cu atribiutiile deja asumate de supravegherea prudentiala a bancilor.

“Supravegherea si protectia consumatorului nu se imbina mai deloc, ca sa nu spun ca sunt conflictuale. Noi asiguram supravegherea prudentiala, urmarind respectarea cerintelor prudentiale, de natura cantitativa, solvabillitatea si lichiditatea, sau calitative, privind politica de asumare a risscurilor (…) Noi cerem bancilor sa recupereze banii, pentru ca nu sunt banii lor. Atunci Directia de Supraveghere se duce si intreaba: ai suficiente clauze, ai acoperit riscul, ai capital? (…) Ne-am asezat sa discutam cu bancile. Avem un instrument care nu este trecut in lege. Se numeste moral suasion, o activitate de influentare a bancilor, daca bancile nu au o solutie de mediere, dar fara sa mediem intre clienti si banci”, a explicat Isarescu.

BNR nu controleaza 2 mil. de contracte cu 100 de clauze. Daca exista clauze abuzive, aceste pot fi eliminate in instanta

“Ar fi o absurditate, sunt vreo 2 milioane de contracte de credit. Cine ar putea sa solicite sa stim ce se intâmpla in vreo 2 milioane de contracte, fiecare cu vreo 100 de clauze. Daca am fi responsabili, de ce nu am da noi credite? Revenim la momentul 1990, când toata creditarea se facea de la BNR”, a adaugat seful bancii centrale.

Isarescu a explicat ca BNR nu este abilitata de lege sa intervena in contractele de credit, care sunt o expresie a libertatii individuale, legea partilor, precizând ca banca centrala nu a contestat calitatea instantelor de a decide ce clauze au fost abuzive.

“Daca nu au fost semnate in conditii legale, exista calea atacului in instanta pentru eliminarea clauzelor care nu sunt legale. Nu avem nimic impotriva (…) daca au fost, momiti, ademeniti, noi la BNR nu putem sa lucram cu acesti termeni. Se poate demonstra in instanta (…) De la confuzia privind supravegherea se ajunge la tot felul de acuzatii si responsabilitati”, a conchis Isarescu.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)