Bancile din Cipru vor fi redeschise astazi la ora 10.00 GMT (12.00 ora Romaniei si a Ciprului), dupa 10 zile in care au fost inchise pentru a preveni retragerea masiva de bani, in urma masurilor drastice de salvare stabilite cu creditorii internationali. In acest context, autoritatile de la Nicosia vor impune reguli stricte pentru controlul capitalului.

Planul de dizolvare a sistemului bancar cipriot este in plina desfasurare, citeaza presa cipriota. Taxarea depozitelor va declansa noua criza europeana care poate duca la “plecarea” bancilor cipriote in Grecia, sustine BankingNews Grecia.

Guvernul din Cipru a anuntat miercuri masurile de control asupra circulatiei capitalului, care limiteaza strict iesirea banilor din tara, dar afecteaza si activitatea economica interna, prin suspendarea posibilitatii de a incasa cecuri in numerar, obligarea detinatorilor de depozite la termen sa nu se atinga de bani pana la expirarea contractului si introducerea unei proceduri de avizare pentru plata importurilor.

 

Retragerile in numerar de la ghisee si bancomate sunt limitate la 300 de euro pe zi de persoana/ la banca.

Cipriotii nu mai au voie sa scoata din tara mai mult de 3.000 euro in numerar la un drum in strainatate, iar tranzactiile cu cardul de debit sau de credit in afara tarii au fost limitate la 5.000 euro de persoana pe luna, autoritatile sustinand ca masurile vor fi valabile timp de 7 zile.

Studentii ciprioti care invata in strainatate nu pot primi din tara mai mult de 10.000 euro pe trimestru, potrivit masurilor prezentate de guvernul cipriot, citate de Reuters si Dow Jones.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)