Piata va fi inundata de un nou val de credite neperformante, cu o valoare de aproape 1 miliard de euro, pe care bancile urmeaza sa le scoata la vanzare, fie in mod public, fie intern, „discret“, potrivit Ziarului Financiar. Romania este pe locul trei la nivel european, dupa Grecia si Slovenia, din punctul de vedere al ratei creditelor neperformante. Cu toate ca venise criza, in perioada 2009-2010, bancherii au ascuns credite neperformante in sertare in speranta ca economia si companiile isi vor reveni si debitorii isi vor plati ratele si principalul.

De departe, BCR are pachetul cel mai mare, pe care l-a anuntat deja, de 550 de milioane de euro, credite acordate IMM-urilor si companiilor (corporate), care au in spate ceva garantii. „Pachetul pe care il scoate in toamna acum BCR este destul de bun“, a mentionat o sursa de pe piata bancara.

BRD are in pregatire un pachet de NPL-uri de cel putin 100 de milioane de euro, IMM-uri si corporate, conform sursei citate. Pachetul ar putea ajunge chiar la 200 de milioane de euro.

Volksbank are un pachet de NPL-uri la vanzare de 127 mil. euro, care cuprinde 13 expuneri, majoritatea active imobiliare comerciale.

In prima parte a anului s-au vandut credite neperformante de peste 600 mil. euro, in pachete mai mari sau mai mici.

Creditele neperformante vor fi vandute, iar bancile isi vor face in final curatenie in bilanturi, dar problema care se pune este lipsa de „new business“, respectiv acordarea de noi credite.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)