Chiar daca BNR a pastrat nemodificata dobanda de politica monetara, la 3,5%, Guvernatorul Mugur Isarescu spune ca dobanzile la creditele in lei se mai pot “misca” in jos, daca bancile vor cu adevarat sa acorde imprumuturi. Si viceguvernatorul, Bogdan Olteanu, a afirat ca “tendinta de scadere a dobanzilor la creditele in lei se va mentine, daca fundamentele economice nu se schimba”. Ba chiar a numit momentul ca fiind “o revolutie”.

Pentru prima data, imprumuturile in moneda nationala sunt mai ieftine decat cele in moneda europeana. Analistii chiar au indemnat populatia sa acceseze credite ipotecare in lei, numind anul 2014 “cel mai bun an pentru achiziatia unei case”. Cererea pentru creditele in lei se simte iar Guvernatorul a punctat: “Creditarea in lei parca merge in ritmul… sa nu spun necesar, dar intr-un ritm destul de vioi, nu este alert. Scaderea creditarii in valuta este insa ceva mai accentuata.”

“Asistam si la o intensificare a promovarilor de credite, ceea ce spune de la sine foarte mult”, a explicat Mugur Isarescu. Reducerea dobanzilor se va face insa diferentiat, in functie de situatia fiecarei banci. “Sa nu va asteptati la o uniformizare si la o reducere generala. Cred ca s-a ajuns la acel nivel al dobanzilor pe partea de creditare, unde chiar se vor accentua diferentierile de la caz la caz”, a mai spus Isarescu.

Isarescu spune si ca oamenii prefera sa se imprumute mai mult in lei decat in valuta: “Creditarea in lei parca merge in ritmul… sa nu spun necesar, dar intr-un ritm destul de vioi, nu este alert. Scaderea creditarii in valuta este insa ceva mai accentuata.”

Romania nu a fost afectata de criza politica si militara din regiune, iar investitorii nu si-au retras banii din tara noastra, a tinut sa puncteze guvernatorul: “Pana acum – v-am spus, pana acum – situatia din Ucraina si din Crimeea nu am vazut-o in cifrele pe care, trebuie sa va marturisesc, le am aproape zilnic in fata.”

O dovada in plus ca investitorii nu s-au speriat de criza politica din regiune este si faptul ca leul a fost stabil, iar astazi s-a intarit pana la cel mai bun nivel din ultimele 4 luni.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)