Peste o mie de romani cu credite in franci elvetieni pornesc primul proces colectiv prin care incearca sa obtina plata ratelor nu la cursul zilei, ci la cel din data cand au obtinut imprumutul.
Sambata s-a inchis lista celor care s-au inscris in acest proces, iar dosarul va fi depus la instanta pe 20 ianuarie 2014, anunta Gheorghe Piperea, avocatul care se va ocupa de aceast proces.

Peste 100 dintre participantii la procesul colectiv s-au intalnit cu avocatii pentru stabilirea strategiei. “Vreau sa obtin o obligare a bancilor de catre instante sa inghete cursul de schimb intre francul elvetian si leu la acel curs din data cand s-a incheiat contractul”, spune avocatul Gheorghe Piperea.

Daca se va obtine inghetarea cursului, clientii care au luat un credit in urma cu 6 ani si au o rata lunara de 1000 de franci elvetieni, nu vor mai face plata la cursul de astazi – 3600 lei, ci doar 2120 de lei, la cursul din 16 noiembrie 2007.

Avocatii sustin ca bancile si-au pacalit cu buna stiinta clientii pentru ca evolutia francului era o necunoscuta. “Cresterea si cu 100 la suta a ratei pentru ca s-a dublat cursul de schimb era un lucru completamente imprevizibil, in timp ce pentru banca era previzibil pentru ca de regula atunci cand vrei sa iti salvezi banii de la ruinare prin inflatie investesti in depozite in franci elvetieni sau in lingouri de aur”, a precizat avocatul Gheorghe Piperea la PRO TV.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)