Darea în plată produce o premieră pentru comunitatea bancară din România, care a organizat astăzi o conferință de presă comună reprezentanților Asociației Române a Băncilor și ai Consiliului Patronatelor Bancare din România.

Evenimentul, fără precedent în perioada post-decembristă, a adus la aceeași masă cele mai importante figuri ale industriei bancare românești. Sergiu Oprescu (președinte ARB și Alpha Bank), Steven van Groningen (președinte CPBR și Raiffeisen Bank), Sergiu Manea (președinte BCR), Radu Grațian Ghețea (președinte CEC Bank), Mihai Bogza (Bancpost), Michal Szczurek (ING Bank) și Florin Dănescu (președinte executiv ARB) au explicat motivele pentru care legea în plată, în actuala sa formă, constituie un pericol real pentru economia românească.

Sergiu Oprescu: ”Vina noastră principală este că nu am știut să ne facem înțeleși. Acest lucru trebuie să se schimbe și vom face tot posibilul pentru ca oamenii să priceapă argumentele noastre. Totodată, consider că vocea celor mulți și tăcuți, care vor fi afectați de legea privind darea în plată, trebuie să înceapă să se facă auzită. Lipsa de comunicare naște monștri”.

Steven van Groningen: ”Nu ne îngrijorează neapărat efectele negative care vor fi pentru sistemul bancar, ci este de semnalat impactul devastator pe care-l avea legea asupra economiei. Dacă inițiatorii doresc să dea un asemenea act normativ, trebuie să-și asume și consecințele”.

Sergiu Manea: ”Ideea că băncile sunt iubite sau neiubite ne preocupă. Conflictul acerb dintre sistemul bancar și consumatori este o temă falsă. Antaconizarea deponenților și împrumutaților este o temă falsă. Darea în plată este un simptom al unui interes de moment. De ce nu vorbim despre adevăratele probleme ale societății românești, cum ar fi problemele spațiului locativ? România are nevoie de programe sociale ca Prima Casă…”.

Radu Grațian Ghețea: ”Personal cred că legea privind darea în plată va ieși sub o anumită formă. Până acum s-au făcut niște pași în direcția bună și sper că lucrurile nu se vor opri aici.”.

Știre în actualizare!

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)