Astăzi s-au purtat din nou discuții între ministrul Eugen Teodorovici și bancheri, scopul fiind modificarea ordonanței lăcomiei.

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor s-au întâlnit miercuri cu ministrul Finanţelor Eugeen Teodorovici, ocazie cu care au văzut forma completă a propunerii de modificare a OUG 114.

„Este un produs complex, are şi o variantă de bonusare, şi o variantă de privire inversă vis-a-vis de creşterea intermedierii financiare, de marja dobânzii. Este complex, trebuie să ne facem temele înainte”, a spus reprezentantul băncilor.

Florin Dănescu a precizat ca încă “nu e clar cum facem cu creditele legate de ROBOR.”

Preşedintele Executiv al Asociației Române a Băncilor a confimat că un element ia în calcul şi impozitatrea băncilor în funcţie de cota de piaţă, fără a oferi detalii. El a spus că ROBOR este un punct nevralgic, şi că asociaţia va face propuneri legate de indicator.

La ieșirea de la negocierile purtate la sediul Ministerului de Finanțe, Florin Dănescu a declarat că va studia noile propuneri, chiar dacă este un timp scurt.

“Voi merge la serviciu ca sa vad propunerile, sa vedem in ansambu cum intelegem si sa vedem ce propuneri vom avea pentru modelul propus”, subliniat oficialul ARB.

Florin Dănescu afirmă că va analiza noua propunere și va trimite poziția scrisă a Asociației tot astăzi. Mai mult, se asteaptă ca o eventuală întâlnire sa aibă loc recent “mâine, oricând, dacă este necesară o nouă discuție”.

“Din păcate va trebui să avem o opinie astăzi”, a menționat Florin Dănescu.

Dacă discuțiile anterioare vizau posibilitatea ca băncile aflate pe pierderi să nu mai fie taxate, oficialul ARB spune azi că “sper ca această propunere să ramână până la sfîrșit.”

Teodorovici așteaptă răspunsul băncilor

“Rolul nostru este să fim chemați, să putem merge acolo unde e nevoie de explicațiile noastre. În măsura în care acest lucru se întâmplă, putem să fim mulțumiți. Ce va rezulta din acest dialog poate fi alta problemă. Noi sperăm cu adevărat că se va ține seama de opiniile noastre până la capăt. Noi avem doar opinii economice, în favoarea tuturor comportamentelor economice din România”, a mai declarat Forin Danescu.

Bancherii așteaptă să vadă ce se întâmplă în zilele următoare și speră ca OUG 114 să fie schimbată până la finalul lunii martie – când ordonanța lăcomiei va începe să produca efecte pentru sistemul bancar.

Incertitudinile pieței economice continuă până joi, 28 martie, când Teodorovici anunță ca va avea loc ședinta de guvern care va adopta o nouă ordonanță de urgență cu modificările aprobate de PSD.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat, marţi seara, că taxa pe lăcomie pentru bănci va fi transformată în stimulentul pentru hărnicie.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)