Potrivit unei analize a BankingNews.gr, bancile grecesti nu se pot deschide inainte de 20 – 24 iulie, iar  depozitele populatiei nu sunt garantate. Presa elena incepe sa se dezmorteasca si sa vada influenta politicului in detrimentul interesului national. Mai mult, publicatia amintita afirma ca actualul guvern nu face decat sa dezinformeze poporul si sa induca panica in tara.

“Intr-un moment istoric pentru Grecia, tara este divizata, bancile inchise si impus un control al capitalului, fortat. Guvernul si primul-ministru Alexis Tsipras aleg strategii meschine pentru a contracara, ne ofera interesul partidului si a ales sa calce in picioare interesul national. Nu mai suntem o societate de 50 de euro, rusine!”, titreaza publicatia.

BankingNews.gr afirma ca populatia este mintita constant cu sloganuri populiste prin care sunt anuntati ca depozitele sunt garantate, bancile se vor deschide imediat dupa referendum iar BCE este de vina pentru problema bancilor.

BankingNews.gr: “Adevarul despre cand se vor deschide bancile: Chiar si cu un DA la referendum, cu toate acestea, bancile nu pot deschide inainte de intervalul 20-24 iulie. Nu pot fi deschise cu lichiditati de doar 800 milioane euro…”

Jurnalistii de intreaba cum sunt garantate  depozitele in Grecia, cand tara nu a fost in stare sa platesca transa catre FMI de 1,54 miliarde de euro.

“Grecia nu a platit catre FMI transa de 1,54 miliarde euro. Cum poate garanta 100 miliarde de euro – depozitele populatiei, desigur cele sub 100.000 de euro? Depozitele nu sunt garantate, nu exista niciun mecanism de garantare de depozite in Grecia”, afirma jurnalistii.

Acestia continua sa demonstreze ca populatie este inselata prin declaratiile Guvernului, cum ca “BCE a creat criza creditelor”.

De fapt, sistemul bancar grec este pe perfuzii de lichiditati de la BCE:

“BCE a sustinut Grecia cu cu 152 miliarde de euro pana in prezent, astfel:
BCE a acordat 88,6 miliarde de euro prin ELA
BCE a acordat 36 miliarde de euro imprumuturi la banci
BCE detine 27 miliarde de euro in obligatiuni grecesti din 2012.
Toate acestea impreuna inseamna 152 miliarde de euro de la BCE pentru ajutorul Greciei.”

Concluzia?

“Cu rezerve valutare de 1,2 miliarde de euro, statul grec nu poate fi pe cont propriu mai mult de 2 saptamani fara protectia Uniunii Europene si programele sale.”

 

UPDATE – Intre timp, ministrul de finante lasa de inteles ca se va semna un acord, indiferent de rezultat. “Mai multe propuneri interesante ni s-au facut dupa inchiderea bancilor”, a spus intr-un interviu pentru BBC, Yanis Varoufakis.

Reporter: “Se vor deschide bancile?”
Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante: “Bineinteles ca da. Cu siguranta.” 
Reporter: “Se vor deschide luni?” 
Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante: “Nu, marti.”
Reporter: “Si daca nu se ajunge la o intelegere cu creditorii?”
Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante: “Se va ajunge la un acord. Asta e sigur.” 
Reporter: “Ati spus ca un acord este sigur.”
Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante: “Da, bineinteles ca este. Credeti ca Europa nu stie ce este in interesul sau?”

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)