Bancile se plang pana si de clientii IMM. Acestia actioneaza fara sa gasesca solutii, sustin bancherii. Clientii cred ca nu au de ce sa mearga la banci cat timp acestea nu par interesate de finantarea afacerilor. Bancile se feresc de IMM-uri pentru ca se gandesc tot mai des la credite neperformante. Insa, vin vremuri si mai complicate, cred bancherii. La fel cred si patronii. Insa fiecare considera ca vina sta in alta parte!

 

Si aceste acuze sunt urmate de cele venite din BNR, care ii considera pe patroni prea “delasatori”, lipsiti de interes competitional. Intreprinderile Mici si Mijlocii au pierdut vocatia pentru lucrurile bine facute, iar astazi este dominanta in cele mai multe IMM-uri ideea ca “merge si asa”, a declarat, ieri, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la un seminar de specialitate. “Daca nu avem alternativa, si nu avem, trebuie sa ne desfasuram activitatea intr-un mediu ostil, trebuie sa invatam cum se poate invinge acest mediu ostil. Sunt trei cuvinte-cheie care trebuie sa ne traseze drumul spre viitor: corectie, recuperare si competitie. Corectie pentru ca trebuie sa corectam ce-am gresit si sunt mari si multe greseli. Recuperare ca sa vedem ce am pierdut. Competitie pentru ca nu se poate altfel in lumea in care traim. Parca nici noi romanii nu avem asa un chef de competitie”, a spus Vasilescu. El a declarat ca a citit undeva ca o intreprindere mica cu cinci oameni, in lumea de astazi, trebuie sa lucreze in acelasi stil ca o mare companie multinationala. “Nu exista alta solutie, dar trebuie sa lucreze ca o mare companie internationala. Undeva la Tokio in apropierea hotelului national, in centru, cu o foarte mare concurenta in jur am vazut un mic restaurant unde se preparau stridii. Era un baiat de 23 de ani care spunea ca acolo la el se mananca cele mai bune stridii din lume. Nu stiu daca era asa, dar erau foarte bune. Si el pleca dimineata cu conditia ca ce face el sa nu faca nimeni in lume. Exista o singura solutie, langa competitie sa adaugam educatie. Iata ca am pierdut si aceasta valoare. Dar nu suntem singuri, au pierdut-o si americanii”, a mai spus Vasilescu.

In prezent, numai 21% dintre intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) din Romania apeleaza la credite bancare, restul firmelor preferand sa utilizeze in procesul de desfasurare a activitatii resurse proprii sau alte tipuri de resurse, a declarat luni Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor, la a V-a editie a Conferintei Nationale dedicate finantarii IMM-urilor, potrivit Agerpres. Din pacate, in acest moment, numai 21% dintre intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) din Romania apeleaza la credite bancare, restul firmelor axandu-se pe utilizarea resurselor proprii sau a altor tipuri de resurse. In perioada actuala, patronii prefera sa actioneze decat sa caute solutii, iar aici intervine rolul bancilor si al fondurilor de garantare si de contragarantare, pentru a incuraja micii intreprinzatori sa apeleze la credite bancare. Pentru a beneficia de aceste credite, patronii trebuie sa inteleaga ca bilantul contabil trebuie sa contina date relevante, desi de multe ori ei prefera sa prezinte un bilant gol, in mare parte din cauza fiscalizarii excesive din Romania”, a afirmat Radu Ghetea.

Acesta a subliniat, totodata, ca Asociatia Romana a Bancilor spera ca Acordul Basel III sa nu se implementeze in forma actuala, deoarece in acest mod IMM-urile vor avea sanse reduse de obtinere a unei creditari.

“Daca Acordul de capital Basel III va fi implementat in forma actuala, atunci numai bancile foarte mari vor mai putea credita IMM-urile, in conditiile in care de creditarea intreprinderilor mici si mijlocii se ocupa in general bancile locale, cu dimensiuni reduse. Atat Romania, cat si alte tari europene, au trimis deja scrisori la Bruxelles, pentru a evita implementarea Acordului Basel III in forma actuala. In ceea ce priveste Acordul de capital Basel II, se preconizeaza o modificare a Regulamentului privind creditarea in valuta a IMM-urilor”.

 

Fara incasari in valuta, fara credite in valuta

“In opinia noastra, acest nou regulament va aduce IMM-urile in aceeasi situatie in care se afla deja persoanele fizice, adica accesarea unor credite in valuta va putea fi posibila doar in conditiile in care solicitantul respectiv dispune de resurse in valuta. Ca urmare, asteptam sa vedem care va fi propunerea Bancii Nationale a Romaniei cu privire la prevederile acestui acord, Asociatia Romana a Bancilor insistand pe faptul ca noul regulament trebuie sa fie flexibil, si sa permita unei societati comerciale sau unei IMM sa-si modifice statusul in functie de cash-flow-ul de care dispune la un moment dat”, a mai spus Radu Ghetea.

Presedintele ARB a mai afirmat, totodata, ca in ultima perioada a luat amploare foarte mult fenomenul creditelor neperformante, atat la nivelul persoanelor fizice, cat si al celor juridice.

“Fenomenul creditelor neperformante a luat amploare in ultima perioada, in special din cauza lipsei unei educatii financiare la nivelul micilor intreprinzatori. La IMM-uri, procentul creditelor neperformante este de 20%, fata de numai 4% la nivelul marilor corporatii. Aici intervine si rolul presei, care trebuie sa prezinte pe larg problemele cu care se confrunta IMM-urile”, a precizat Ghetea, care s-a declarat optimist cu privire la revenirea, din punct de vedere economic, a Romaniei in perioada urmatoare.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)