Avocatul Gheorghe Piperea pregateste deja un proces colectiv impotriva mai multor banci din Romania care nu au informat corect clientii asupra imprumuturilor in franci elvetieni. Acum are deja la dispozitie si un caz dintr-o tara europeana, membra UE. Acesta a anuntat pe pagina sa de Facebook, in aceasta dimineata, ca “a dat startul constituirii aliantei procesuale care va da in judecata mai multe banci, inclusiv BNR, pentru evacuarea din contracte a clauzelor abuzive si repararea prejudiciului cauzat de aplicarea acestor clauze. Vom ataca inclusiv denominarea in franci elvetieni (CHF) a platilor, lucru care a dus la dublarea ratelor in anii 2009-2013, cind CHF a “sarit” de la 1,7-2,2 lei la 3,7 lei.

De data asta vom tinti efecte erga omnes, generice. Oricine vrea, poate sa participe. Este un proces class action de tip call-in, adica voluntar (cel pe care il recomanda proiectul directivei privind recursul colectiv in domeniul recuperarii prejudiciilor cauzete consumatorilor).

Faptul ca cele doua articole din Legea 193/2000 (care autorizau expres un tip de class action care implica fie autoritatea, fie o asociatie de protectie a consumatorilor) au fost aminate nu are nicio importanta. Legea romana, in special art. 37 din Codul de procedura civila si art. 6 din Legea nr.193/2000, precum si jurisprudenta recenta a ICCJ in acest domeniu, permit acest gen de procese. Pe de alta parte, intrucit legiuitorul roman a refuzat sa puna in aplicare art. 7 din Directiva 93/13 privind clauzele abuzive si intreaga Directiva 22/2009 privind actiunile in incetare a practicilor abuzive, inseamna ca aceste doua directive devin direct aplicabile in dreptul intern. Or, aceste directive nu doar ca recomanda, ci chiar fac obligatorii procesele colective, pe motive de eficienta. Asa ca actiunea se va formula si in baza acestor directive.

Si da, ati citit bine, de data asta vom da in judecata si BNR, intrucit, conform unor hotariri ale Tribunalului Bucuresti obtinute de noi in procesele colective din anii 2010-2013, nu doar bancile comerciale sunt culpabile pentru inserarea in contract si utilizarea de clauze abuzive, ci si BNR, care a autorizat prealabil aceste produse bancare impanate cu clauze abuzive. Cred ca e timpul ca cineva sa plateasca pentru faptul ca debitorii romani, cei care nu au ajuns inca in faliment, au fost obligati de BNR sa suporte toate costurile managementului prost al unor banci si aproape toate riscurile crizei economice din Romania anilor 2009-2013.”

In Romania, ponderea creditelor in franci elvetieni in totalul imprumuturilor in valuta acordate populatiei este de 8 la suta.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)