Bancile au expunere de 378 milioane euro pe Hidroelectrica, aflata in insolventa, iar unele institutii de credit au o anumita “ipocrizie” in relatia cu aceasta, facand de 20 de ani “bani frumosi”, fara vreun incident, a declarat administratorul judiciar al producatorului de energie, Remus Borza.”Se vorbeste mult despre expunerea bancilor pe Hidroelectrica. Din punctul meu de vedere este si o anumita ipocrizie din partea unor banci. In toti acesti 20 de ani bancile au facut bani frumosi, au avut rulaje, linii de finantare sau de credit, n-au avut niciodata niciun incident cu Hidroelectrica. Expunerea bancilor este de doar 378 milioane euro, in presa apar cu totul alte cifre. Bancile nu au niciun risc”, a afirmat Borza in emisiunea “Dupa 20 de ani”, difuzata ieri la Pro TV.

Datoriile pe termen scurt ale Hidroelectrica se ridica 1,1 miliarde de lei. De asemenea, compania are datorii comerciale tot de 1,1 miliarde lei.

Hidroelectrica are credite contractate pe termen scurt de la ING (38 milioane lei), Alpha Bank Romania (80 milioane lei), BRD (300 milioane lei), Citibank Europe (46 milioane dolari), RBS Bank (32 milioane euro), Libra Bank (13,5 milioane lei) si Banca Transilvania (120 milioane lei).

Datoriile pe termen lung sunt in valoare totala de 1,5 miliarde lei, din care 1,42 miliarde lei reprezinta obligatii catre banci.
Compania are contracte de finantare pe termen lung cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (110 milioane dolari), UBS AG (circa 30 milioane franci elvetieni), Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (66 milioane euro), Citi International (75 milioane euro), ING Bank Amsterdam (60 milioane euro), BCR (50 milioane euro) si Unicredit Bank Austria (117,3 milioane euro).

“Garantiile la credite sunt veniturile Hidroelectrica din vanzarea energiei, care nu pot decat sa creasca, prin urmare garantiile bancilor nu pot decat sa creasca”, a declarat seful OPSPI, Remus Vulpescu, in aceeasi emisiune.

Potrivit bilantului companiei, profitul net a scazut anul trecut de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, in conditiile in care veniturile totale au coborat de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.

Borza afirma in 25 mai ca bancile nu ar trebui sa fie ingrijorate ca Hidroelectrica nu isi va plati ratele la credite, intrucat compania are bani.

Mai multi bancheri au criticat in termeni duri decizia Guvernului de a introduce in insolventa una dintre cele mai mari companii de stat, mentionand printre altele ca in urma acestei hotarari bancile care au creditat Hidrolectrica vor fi nevoite sa constituie provizioane, iar investitorii straini vor privi cu neincredere Romania.

Directorul general ING Romania, Misu Negritoiu, a afirmat saptamana trecuta ca intrarea in insolventa a companiei este “absolut contraproductiva” si reprezinta “o mica jonglerie damboviteana”.
Hidroelectrica a intrat in insolventa in 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie. Consiliul si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor, pe fondul unui “dezastru de management” si al secetei din 2011.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)