Mecanismul European de Supervizare Bancara (SSM), o autoritate care opereaza sub egida Bancii Centrale Europene, a stabilit cerintele de capital pentru principalele 123 de banci din zona euro pe care le supervizeaza si le va comunica in scurt timp bancilor, au declarat luni pentru Reuters o serie de surse din interiorul institutiei. Incepand din luna noiembrie a anului trecut, Mecanismul European de Supervizare Bancara (SSM) este responsabil in mod direct de supravegherea unui numar de circa 123 de grupuri bancare europene. Una din sarcinile SSM era stabilirea unui nivel minim al capitalului Common Equity Tier 1, respectiv capitalul de cea mai buna calitate, pe care trebuie sa il detina fiecare banca.

Potrivit surselor consultate de Reuters, la o reuniune a boardului SSM organizata in zilele de 3-4 septembrie au fost luate deciziile cu privire la cerintele de capital pentru majoritatea celor 123 de banci supervizate. Dupa ce vor primi deciziile BCE, bancile vor avea la dispozitie doua saptamâni pentru a ridica eventuale obiectii tehnice.

‘A existat o reuniune a boardului SSM in zilele de joi si vineri si au fost luate decizii. Bancilor li s-a dat un termen limita: aceasta este decizia preliminara, va rugam ca in termen de doua saptamâni sa ne comunicati daca aveti obiectii’, a declarat una din surse.

Potrivit surselor, BCE urmeaza sa ia o decizie finala in cursul lunii noiembrie, decizie care va fi obligatorie pentru cele 123 de banci din zona euro.

Anterior, Autoritatea Bancara Europeana a anuntat ca urmatoarea runda de teste de stres ce vor fi derulate in rândul celor mai importante banci din Uniunea Europeana va avea loc in primul trimestru al anului urmator, iar rezultatele vor fi anuntate in cursul celui de-al treilea trimestru.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)