Cei mai mari creditori straini ai statului roman au lichidtat de anul trecut pana in prezent titluri de stat de jumatate de miliard de euro, arata datele Autoritatii Bancare Europene. In schimb, alte banci straine, cum ar fi Royal Bank of Scotland si ING Bank, si-au sporit detinerile de obligatiuni romanesti. Criza politica interna si prelungirea tensiunilor din zona euro i-au facut pe unii straini sa nu mai fie atat de generosi cu statul roman. Dobanzile la care se finanteaza autoritatile au crescut, iar cele mai noi date ale Autoritatii Bancare Europene arata ca unii creditori de peste hotare si-au lichidat o parte din detineri.

Astfel, cei mai mari patru creditori ai statului, Erste Group, Societe Generale, Raiffeisen si UniCredit, si-au redus cu aproximativ jumatate de miliard de euro expunerea pe titluri de stat in perioada septembrie 2011 – iunie 2012. Cele mai mari taieri au venit din partea Erste Group si a UniCredit, cu toate ca banca austriaca a mai cumparat ceva tilturi in prima parte acestui an. Toate cele patru grupuri straine detin banci de top in Romania. Alte banci, cum ar fi Royal Bank of Scotland si ING Bank, au venit cu bani in plus, insa nu compenseaza faptul ca alte banci si-au mai lichidat din portofoliul de titluri de stat.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus recent ca strainii au vandut in ultimele luni titluri de ordinul miliardelor de lei, din cauza crizei politice interne si a tensiunilor din pietele straine. in aceste conditii, cresterea ofertei de lei din piata a dus inevitabil la majorarea cerererii de valuta, fapt ce a pus presiuni uriase pe leu, a spus guvernatorul.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)