Bancherii vor sa-si cunosca potentialii clienti inainte de a incheia orice fel de parteneriat. Este cunoscuta deja intentia bancilor de a accesa bazele de date ale evidentei populatiei. In mai toate intalnirile, Radu Ghetea, presedinte ARB, a vorbit despre o mai buna gestionare a fraudelor.

Asa s-a intamplat si ieri, cand bancherul a amintit de proiectul “Big Brother”. Bancile cer sa poata accesa bazele de date ale Evidentei Populatiei si ale Fiscului, cu ajutorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, pentru a-si verifica potentialii clienti. Concret, „si bancherii vor putea verifica buletinul clientului, sa-l compare cu datele din sistemul Evidentei Populatiei, la fel ca atunci cand vrei sa treci granita si vamesul se uita daca persoana ta corespunde cu cea din buletin“, a explicat ieri Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. Potrivit acestuia, proiectul prevede ca bancile sa aiba acces atat la datele din Evidenta Populatiei, cat si la datele Fiscului, pentru a se putea verifica daca buletinul cu care se prezinta o persoana la ghiseu, pentru a cere un imprumut, este acelasi cu originalul.

Proiectul Big Brother, un proiect dorit de bancheri, respins de clienti

Nu este prima declaratie a sefului ARB care puncteaza clar dorinta bancilor. Si in cazul recent al fraudelor bancare de circa 22 de milioane de euro, Ghetea declara ca “Din pacate nu intotdeaua se pot evita astfel de situatii. Exista posibilitatea de a apărea dosare false. ARB depune eforturi de mai mult timp pentru a obtine acordul Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal pentru ca, asa cum un cetatean poate fi verificat la granita daca are o carte de identitate care sa nu fie falsa si bancile sa aiba acces la datele evidentei populatiei si sa-i identificam pe cei care vin cu documente false.”

Autoritatea Nationala pentru Supravegherea Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal nu este de acord cu propunerea bancherilor. Reprezentantii institutiei sustin ca  persoanele trebuie sa devina mai intai clienti, iar apoi sa le fie verificate datele.

Insa, seful ARB considera ca tocmai accesul la date, inainte de a deveni client este un mare avantaj. “Dar eu tocmai de aia vreau sa-l verific, pentru a vedea daca pot sa mi-l fac client“, a declarat ieri Ghetea.

 

Si Nicolae Cinteza, seful Directiei de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale, a amintit recent de acest proiect, intr-un seminar economic organizat la Sinaia. „Serviciul de Telecomunicatii Speciale va pune la dispozitia sistemului bancar  baza de date pentru accesarea in timp real a site-ului Fiscului si al Evidentei Populatiei, pentru a verifica datele solicitantilor de credite. Nu de alta, dar au existat buletine cu o persoana in poza de pe card si o alta persoana in poza de la Evidenta Populatiei. Sau, intr-un alt caz, au fost retrageri de bani aproape simultane la Constanta, apoi la Medgidia si la Ploiesti, pe acelasi buletin“, atentioneaza Cinteza.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)