Bancile aflate in dificultate vor putea primi ajutor de la guvern. Conform unei ordonante de urgenta, Ministerul Finantelor va putea imprumuta, indirect, bancile ramase fara lichiditati. Ordonanta de Urgenta permite Fondului de garantare a depozitelor din sistemul bancar sa devina administrator sau actionar la bancile aflate in dificultate. Decizia in acest sens poate fi luata doar de Banca Nationala. In calitate de actionar, fondul va participa la majorarea capitalului social al bancii, astfel incat sa detina controlul institutiei.

Specialistii sunt de parere ca Ordonanta de Urgenta ascunde probleme mai serioase. „Este foarte grav. Dace se intampla ceva in neregula cu niste banci si noi nu stim sau urmeaza sa aflam peste cine stie cat timp, atunci este grav de tot”, declara avocatul Gheorghe Piperea.

Ce urmareste guvernul

Reprezentantii Guvernului spun ca modificarea legislativa a fost impusa de angajamentele asumate de Romania in scrisoarea de intentie transmisa Fondului Monetar International.

Mai exact, banii care sunt pusi deoparte pentru a acoperi depozitele in caz ca pica o banca vor fi folositi pentru a scapa banca de incetare de plati.  Deci, in final, am ajunge ca statul sa salveze banci, asa cum s-a intamplat si prin alte parti ale lumii. Este o masura preventiva, nu inseamna ca se va intampla. In cazul in care o banca este la un pas de faliment, BNR va interveni prin intermediul banilor din Fondul de garantare a depozitelor, potrivit unei prevederi adoptate de Executiv.

Banca-punte

„Fondul de garantare, tocmai prin faptul ca este cel care plateste banii deponentilor in cazul in care apar probleme la o banca, in mod normal el este si creditorul care trebuie sa urmareasca ulterior procesul de valorificare a acelei banci, in ideea de a-si recupera banii cat se poate de bine”, a declarat Aurelian Dochia pentru DIGI TV, analist economic.

Practic, sumele respective vor fi folosite pentru majorarea capitalului social al bancii. Romania a avizat inca de la inceputul anului mecanismul de infiintare a bancii-punte pentru salvarea sistemului bancar, la recomandarea Fondului Monetar International.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)