Agentia de evaluare financiara Fitch a retrogradat ratingurile celor mai mari patru banci spaniole, iar Standard & Poor’s (S&P) a taiat calificativul acordat intregului sector bancar din Spania, pe fondul temerilor privind dificultatile de finantare si conditiile economice dificile. Fitch si S&P au retrogradat in ianuarie Spania alaturi de mai multe tari din zona euro, in contextul crizei datoriilor de stat.

S&P a coborat cu o treapta ratingul intregului sistem bancar spaniol, avertizand ca anticipeaza o profitabilitate slaba pe termen mediu, din cauza conditiilor economice si financiare nefavorabile, transmite Reuters.”Consideram ca increderea investitorilor ramane fragila si anticipam noi episoade de lipsa de lichiditate si volatilitate pe pietele financiare, pe termen mediu. In opinia noastra, sistemul bancar spaniol este vulnerabil la turbulentele de pe pietele de capital pentru ca se bazeaza intr-o anumita masura pe finantare straina”, se arata intr-o analiza transmisa de S&P.

Pe de alta parte, sistemul bancar din Spania se bucura de sprijinul autoritatilor spaniole si europene, in special prin programele de lichiditate ale Bancii Centrale Europene, subliniaza agentia.

Fitch a retrogradat totodata bancile Santander, BBVA, Bankia si CaixaBank, cu perspectiva negativa, in principal ca urmare a coborarii ratingului Spaniei in ianuarie.”Coborarea ratingului Spaniei indica scaderea capacitatii guvernului de a sprijini cele mai mari banci”, noteaza agentia.

Moody’s a redus ratingurile a sase state din zona euro, Spania fiind retrogradata cu doua trepte.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)