Datele BNR arata ca rata creditelor neperformante a ajuns la un nivel care “da fiori” – 21,6% la finele lunii septembrie 2013. Ce spun sefii din Banca Centrala? Ca unele banci ascund voit date oficiale! Indicatorul ar putea fi in realitate mai mare si BNR a anuntat o verificare amanutita a modului in care bancile recunosc creditele neperformante si constituie provizioane pentru acestea.

“Cand am cerut prima oara datele de la CRB (Centrala Riscurilor Bancare) si le-am comparat cu ceea ce am gasit in bilantul unor banci ne-am ingrozit. Atunci am solicitat bancilor o situatie mult mai detaliata privind incadrarea creditelor neperformante, modul in care au facut restructurarea creditelor și cum s-au platit aceste imprumuturi restructurate”, a spus Cinteza, in cadrul seminarului EU-COFILE 2013, organizat la Sinaia de Alpha Bank, BNR si ARB.

“Totusi, in ciuda cifrei vehiculate de 21,6%, care iti da fiori, despre care se spune ca este de trei ori mai mare decat in UE, in Romania nu a cazut nicio banca si nu s-a platit niciun leu de la buget pentru salvarea unor banci asa cum s-a intamplat in Vest”, a dorit sa mai precizeze Cinteza.

Potrivit oficialului BNR, unele banci au apelat la restructurari repetate ale creditelor, in unele cazuri si de 20 de ori, tocmai cu scopul de a evita incadrarea acestora la neperformante si, implicit, constituirea de provizioane. “Aceia care ascund neperformanta vor fi penalizați pe partea de capital. Iar capitalul doare cel mai tare”, mai spune Cinteza.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)