Bancile isi vor putea infiinta vehicule speciale locale pe care sa transfere portofolii de creante neperformante pentru a reduce presiunea pe propriile bilanturi, conform unui proiect de ordin pus in dezbatere publica de BNR. Noile reglementari sta­bilesc modul in care creantele cumparate de la banci sunt contabilizate in bilanturile vehiculelor speciale (SPV sau special purpose vehicule) si implicit lamuresc trata­mentul fiscal aplicat acestor tranzactii, potrivit Zf.ro

Astfel de vehicule pot fi infiintate si in prezent de banci, dar creantele trans­ferate sunt impo­zi­tate la valoarea nominala si nu la pretul de achizitie. „Exista niste sperante ca legea va fi modificata de asa maniera incât sa putem face si noi opera­tiuni de vânzare de cre­ante catre subsidiare spe­cializate asa cum fac ban­cile straine. Asociatia Ro­mâna a Bancilor (ARB) a avut discutii in acest sens si cu delegatia Fondului Mo­ne­tar International. Mo­difi­carea legii va ajuta sistemul bancar in ansamblu“, a declarat Radu Ghetea, presedintele bancii de stat CEC Bank si al ARB.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)