Un grup reprezentand unele din cele mai mari banci din lume incearca sa obtina sprijinul Bancii Centrale Europene pentru o noua modalitate de a calcula costul finantarii, in ideea de a inlocui dobanda Libor care se afla in prezent in centrul unui scandal de manipulare, au declarat miercuri surse bine informate.

O parte din membrii European Repo Council, un grup legat de International Capital Markets Association (ICMA), care numara printre membrii sai banci precum Deutsche Bank si Goldman Sachs, au discutat cu oficialii BCE solutii alternative la Euribor (Euro Interbank Offered Rate) sau echivalentul sau londonez, Libor.

Potrivit unor persoane care au participat la reuniunea care a avut loc luna trecuta la Frankfurt, grupul a incerca sa afle care este punctul de vedere al BCE fata de crearea unui nou standard care sa aiba la baza imprumuturi garantate de diferite active de genul actiuni sau obligatiuni.

“Avem Euribor si Libor si stim ce probleme avem cu ele. Piata interbancara fara garantii este si ea pe cale de disparitie. Este nevoie deci de o alternativa iar un indice care sa aiba la baza garantii este o idee rezonabila”, a declarat unul din participantii la reuniune cu oficialii BCE.
De asemenea, grupul ERC a cerut Bancii Centrale Europene sa supervizeze si modul de calcul al noii dobanzi, in ideea de a da credibilitate noului standard. Cu toate acestea, oficialii BCE au refuzat sa-si asume acest rol activ, precizand ca prefera ca astfel de standarde sa fie fixate de piata.

Libor este rata dobanzii pe piata de imprumuturi interbancare din Londra. Dobanzile Libor sunt fixate zilnic de British Bankers Association, pe baza datelor pe care le primeste de la un grup de banci. Libor este un indicator de referinta pentru produse financiare in valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari, fiind unul din cei mai urmariti indici din lume.

Recent, banca britanica Barclays a platit 456 milioane de dolari autoritatilor de reglementare din SUA si Marea Britanie pentru incercarea de a manipula London Interbank Offered Rate.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)