Valoarea restantelor din luna august, mai mari de 30 de zile, la creditele bancare contractate de persoanele fizice a atins 10.7 miliarde lei. Sumele restante inregistreaza o crestere cu 25% fata de luna august a anului trecut, ritmul de crestere fiind usor mai mare decat cel inregistrat in perioada 2011-2012. Dupa cum se vede din grafic numarul restantierilor a cam inghetat de la inceputul crizei, el se cifreaza acum la 715705 indivizi.

Aceste doua informatii ne ajuta sa intelegem ca sistemul bancar nu a trecut inca prin restructurarea de care se tot vorbeste. Restructurare nu in sensul de inchidere de agentii si dat angajati afara, desi nici asta nu e gresit, ci in sensul epurarii activului de creantele cu probleme… suntem in al treilea an de crestere economica si portofoliul bancilor nu se imbunatateste.

Si rata creditelor neperformante a atins in august un maxim istoric, 21%.

In aceste conditii este firesc ca bancile nu se inghesuie sa acorde noi credite. Numarul de interogari la Centrala Riscului de Credit pentru a verifica situatia debitorilor potentiali se pastreaza la un nivel de circa 9 ori mai mic decat cel dinaintea crize. Conform datelor BNR in luna iulie s-au efectuat 103385 de interogari.

 

Citeste integral pe Logec

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)