Bancile nu au reusit din nou sa acopere rambursarile facute de clienti prin acordarea de noi credite, cea mai mare scadere a fost inregistrata la imprumuturile in valuta. Creditul neguvernamental a inregistrat o contractie de 1.1% in luna ianuarie fata de luna decembrie a anului trecut, la 223 miliarde lei. Fata de acceasi luna a anului trecut bancherii abia au reusit sa mentina volumul de credite, soldul a inregistrat o crestere marginala de doar 0.3%.

Atat creditele in lei dar si cele in valuta au inregistrat scaderi in luna ianuarie. Cea mai mare scadere a fost inregistrata insa in dreptul componentei in valuta, care a scazut cu 1.7% fata de luna precedenta, in timp ce la lei scaderea este de 0.1%.

In ultimul an soldul de credite in valuta a scazut cu 2.2%, la 139 miliarde lei, pe masura ce bancile au implementat conditii mai restrictive pentru imprumuturile acordate firmelor in valuta, in timp ce la creditele acordate populatiei, conditiile restrictive impuse de BNR au inceput sa isi faca efectul. La acestea se adauga si alegerea unor banci de a acorda credite doar in moneda nationala.

Cu toate acestea, soldul de credite in lei acordate populatiei a scazut mai mult in ultimul fata de cel in valuta, 1.6% fata de 0.7% scadere la valuta. Situatia poate fi explicata prin creditele Prima Casa, care se acorda in proportie de peste 90% in euro, datorita costului mai mic. Aceste credite reprezinta majoritatea imprumuturilor ipotecare acordate de bancheri in ultimii ani, iar in cazul creditelor de nevoi personale, cererea si volumele acordate au scazut considerabil dupa implementarea restrictiilor Bancii Nationale.

Singura componenta care a inregistrat o crestere in prima luna a anului sunt creditele in lei acordate firmelor, chiar daca cresterea este modesta, de doar 0.1%. In ultimul an, soldul de credite in lei acordate firmelor este singura care a inregistrat o evolutie pozitiva si a permis ca soldul de credite sa nu scada, cu o crestere de 9.7%.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)