Bancile din SUA acorda titularilor de credite ipotecare cu probleme la plata stimulente de pana la 35.000 de dolari, sau chiar mai mult, daca acestia accepta vanzarea rapida a proprietatilor pentru mai putin decat datoreaza, situatie in care banca nu mai recupereaza in intregime creanta. Creditorii blocau de obicei astfel de tranzactii, in care accepta de la un cumparator mai putin decat suma datorata de imprumutat, scrie Bloomberg. Bancile din SUA au decis acum ca astfel de proceduri sunt mai rapide si mai putin costisitoare decat prescrierea, incetinita de anchetele autoritatilor privind practicile abuzive ale bancilor. Institutiile de credit ii impulsioneaza pe titularii de ipoteci cu probleme prin preaprobarea tranzactiilor, optimizarea procedurilor, renuntarea la dreptul de a urmari ulterior datoriile nerecuperate, iar in unele cazuri prin plata unor stimulente financiare, a declarat Bill Fricke, director la Moody’s New York.

Pierderile bancilor din vanzarea proprietatilor in urma acordului cu debitorul sunt cu circa 15% mai mici decat in cazul prescrierii, proces ce poate dura mai multi ani, timp in care se acumuleaza costuri precum cele de intretinere a proprietatii, potrivit Moody’s. Un numar foarte mare de reintrari in posesie blocheaza recuperarea pietei imobiliare, dupa declinul acesteia in ultimii sase ani. Posesorii a peste 14 milioane de locuinte din SUA se afla in proces de prescriere, au restante la plata imprumuturilor ipotecare sau datoreaza mai mult decat valoreaza proprietatea ipotecata, potrivit datelor companiei RealtyTrac. Vanzarile rapide, in acord cu debitorul, au reprezentat 9% din totalul tranzactiilor cu proprietati rezidentiale in SUA in noiembrie, cea mai recenta luna pentru care sunt disponibile date, in urcare de la 2% in ianuarie 2008, potrivit datelor companiei Corelogic.

Odata cu atentia sporita acordata vanzarilor rapide, bancile afla ca unii debitori sunt dispusi sa riste reluarea in posesie a proprietatii de catre banca in timp ce asteapta o modificare a termenilor imprumutului, care ar reduce ratele lunare, declara Guy Cecala, editor la Inside Mortgage Finance. Proprietarii amenintati de prescriere pot continua sa locuiasca chiar ani in casele ipotecate fara a plati chirie, pana sa reuseasca banca sa-i evacueze. “Asta e motivul pentru care bancile platesc. intrebarea este de ce se platesc atat de mult? De asta este nevoie sa convingi pe cineva sa plece din propria casa?”, intreaba Cecala. JPMorgan ofera cele mai mari stimulente financiare, insa procedeul este folosit si de alte institutii de credit, potrivit unor interviuri realizate cu 12 agenti imobiliari din mai multe state americane.

JPMorgan, cea mai mare banca din SUA, aproba circa 5.000 de astfel de vanzari rapide pe luna, iar in general ofera intre 10.000 si 35.000 de dolari la fiecare intelegere cu proprietarul, afirma agentii imobiliari. Nu toate acordurile de vanzare rapida includ stimulente financiare. Wells Fargo ofera ajutor de relocare de pana la 20.000 de dolari titularilor de ipoteci care finalizeaza vanzari rapide, Bank of America a contactat 20.000 de persoane cu probleme la plata creditelor ipotecare promitandu-le stimulente de pana la 20.000 de dolari sau 5% din suma ramasa de plata. Circa 15% din persoanele contactate au acceptat pana la sfarsitul lunii decembrie, termen limita, propunerea bancii. Bank of America nu a hotarat daca va initia un nou program de acest fel. Citigroup ofera cate 3.000 de dolari fiecarei persoane care se califica pentru programul de vanzare rapida, insa suma poate creste in functie de situatie, a declarat un purtator de cuvant.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)