“Nelinistea economica” ii afecteaza pe romanii dornici sa detina o proprietate. Acestia vor in continuare sa aiba propria locuinta si isi doresc bunuri de mare valoare, dar sunt tot mai reticenti cand vine vorba de un credit. O arata datele BNR si guvernatorul, Mugur Isarescu. Si realitatea din… sucursale. Romanii care vizeaza obtinerea unui imprumut sunt tot mai putini, interesul pentru credite diminuanadu-se cu aproape un sfert. Asta arata statisticile expertilor, care subliniaza ca acest fenomen era usor de anticipat. Acordarea creditelor aproape ca a stagnat anul trecut. Conditiile de acordare s-au inasprit, iar costurile asociate unui imprumut au crescut in special pentru creditele in lei. Mai luam in calcul  nesiguranta zilei de maine, inclusiv a jobului, si avem “tabloul” complet al crizei creditelor.

Prudenta romanilor in privinta accesarii creditelor este recunoscuta si de Banca Nationala. „Creditul acordat sectorului privat inregistreaza o incetinire. Creditul in valuta consemneaza o reducere a dinamicii sale”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Statisticile arata ca peste 17% din totalul creditelor acordate in Romania sunt neperformante. Mai clar, oamenii nu reusesc sa isi mai achite imprumuturile contactate in anii de crestere economica.

Bancile nu au jucat corect cartea parteneriatului!

Au alergat dupa “prea-marire” si acum nu stiu cum sa “cearna neghina de grau”! Vremurile s-au schimbat, iar bancile sunt tot mai goale. Ce-i descurajeaza pe potentialii clienti, care ar mai putea sa incheie un parteneriat cu o banca? Avansul mare impus celor care vor un imprumut , conditii restrictive, ceea ce reduce accesul la imprumuturi. Descurajante sunt si dobanzile. Costul efectiv al creditelor imobiliare in lei porneste acum de la 9% pe an, dupa ce in vara anului trecut, cele mai bune oferte afisate de banci porneau de la o dobanda efectiva de 7% pe an.

Cine mai merge la banca si pentru ce

Putinii clienti care se mai gasesc merg la banca pentru un card, pentru o casa sau un depozit. Cam acestea au fost si produsele cautate anul trecut de romani. Cardul de credit a rezistat! Imprumutul Prima Casa a rezistat! Si depozitele populatiei au rezistat! Clientii rezista?

 

Gabriela DINU

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)