Marti seara, intr-un interviu acordat televiziunii elene de stat, premierul Greciei a declarat ca isi asuma responsabilitatea pentru acordul semnat la Bruxelles si a sugerat ca bancile din tara, inchise din 29 iunie, ar putea ramane inchise inca cel putin o luna. “Deschiderea bancilor depinde de aprobarea acordului, care va avea loc intr-o luna”, a declarat el la televiziunea de stat ERT, argumentand ca “atunci cand este un soc, exista intotdeauna posibilitatea ca deponentii sa-si retraga toti banii”.

Premierul Tsipras a incheiat optimist si spera ca BCE sa salveze, din nou, Grecia. “BCE se orienteaza spre cresterea ELA (ajutorul de urgenta acordat bancilor grecesti), asa ca va fi posibil sa se retraga mai multi bani”.

Grecii pot scoate zilnic de la bancomat doar 60 de euro de persoana/cont.

Bancile nu vor putea deschide pana la sfarsitul lunii august sau inceputul lui septembrie, potrivit BankingNews.gr . “BCE va acorda prin ELA 1,5 -2 miliarde finantare, suma mult prea mica pentru ca bancile sa se deschida. Pentru a permite catorva banci sa se deschida, nevoia af fi de aprope 5 miliarde de euro. Pentru ca totul sa functioneze in parametrii normali, finantarile ELA ar trebuie sa fie de 10 mld euro”, sustin jurnalistii de la publicatia elena.
“Daca bancile nu primesc finantarea urgenta si ajung sa deschida pe 27 iulie – 3 august, acesta este un dezastru real”, mai scriu jurnalistii de la BankingNews.gr

FMI a fost trimis luni seara guvernelor din zona euro, un raport confidential

FMI sustine ca inchiderea bancilor si introducerea restrictiilor asupra miscarilor de capital la data de 29 iunie “a pus o noua povara asupra asupra sistemului bancar si economiei, conducand la o noua deteriorare a sustenabilitatii datoriei comparativ cu estimarile noastre anterioare”. Conform celor mai recente prognoze ale FMI, datoria Greciei va atinge un varf de aproape 200% din PIB in urmatorii doi ani, fata de estimarile anterioare, care vorbeau de un maxim de 177% din PIB. In plus, chiar si in 2022 datoria Greciei va fi de 170% din PIB, comparativ cu 142% din PIB cat se estima anterior.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)