Bancile nu mai platesc, in prezent, pentru greselile pe care le-au facut in trecut, precum acordarea de credite cu buletinul, oprita in 2008, ci pentru greselile trecutului facute de intreaga economie, a declarat marti, Oana Petrescu, partener in cadrul companiei de audit si consultanta Deloitte, scrie Mediafax.  “(Bancile – n.r.) nu mai platesc greselile trecutului facute de banci si acum platesc greselile trecutului facute de intreaga economie nationala, inclusiv de mediul privat. Se vorbeste foarte mult despre creditul cu buletinul si despre exuberanta consumatorista si asa mai departe. Bancile au platit greseala acesta in primii doi ani. In 2008 au oprit creditele cu buletinul, in 2010 deja bancile provizionasera sau vandusera 80% din portofoliile de credite cu buletinul. Deci impactul pe bilant, pe profit a fost in 2009 – 2010. Creditele acestea nu mai exista in bilanturile bancilor, creditele neperformante. Cele performante continua sa genereze profituri, dar mai mici, fiindca sunt mai putine”, a afirmat Oana Petrescu la o conferinta pe tema sistemului bancar.

Ea a facut referire si la greselile referitoare la companiile care s-au imprumutat cu garantii supraevaluate, care au fost platite in perioada 2010 -2012, cand bancile au constituit provizioane.

“Am vazut ajustarea care a avut loc in trimestrul trei al anului trecut a valorii garantiilor tuturor acestor companii care s-au supraindatorat. Problema este ca deja acum sistemul s-a ajustat, s-a stabilizat si este confruntat cu potentialul real de crestere economica a tarii. Avem surse de finantare. Acum sistemul are suficient capital, are suficiente surse de finantare, din pacate insa nu sunt proiecte care sa genereze practic randamente superioare acestui nivel de dobanzi”, a spus Petrescu.

Ea apreciaza ca, pana cand nu se relanseaza economia, bancile nu vor putea sa mearga mai departe, aratand ca acestea au inca provizioane semnificative din trecut. “Au provizioane semnificative fiindca companiile decid sa nu mai opereze pe piata acesata, sa inchida, sa intre in insolventa, sa-si limiteze pierderile. Valul de insolventa a crescut anul trecut datorita acestei realizari a economiei reale cum ca nu pot sa produca profitabil inca in Romania”, a adaugat partenerul Deloitte.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)