BNR a imprumutat luni 11 banci comerciale, printr-o licitatie repo, cu 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), pentru o saptamana, reprezentand cea mai mare valoare injectata in piata prin acest tip de licitatii. Prin licitatii repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale şi preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an.

In licitatia de saptamana trecuta, banca centrala a imprumutat 13 banci comerciale, cu 11,95 miliarde lei ( 2,68 miliarde euro).

BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numarul de emisiuni de tiluri de stat pe care o banca le poate utiliza drept garantii in cadrul unei operatiuni de piata monetara, astfel ca sumele imprumutate de banci au crescut inca din prima operatiune din luna iunie, cand 13 banci au imprumutat de la BNR o suma de 12,1 miliarde lei (2,7 miliarde euro), precedentul record.

In majoritatea licitatiilor anterioare, din februarie pana la jumatatea lunii mai, participau trei-patru jucatori şi sumele impumutate erau de 5-6 miliarde de lei, fondurile fiind utilizate in mare parte pentru finantarea Ministerului de Finante, cum sustineau dealerii, insa cererea s-a majorat considerabil intrucat lichiditatea din piata s-a redus.

Incepand cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat saptamanal cate o licitatie repo.

Dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au avansat luni foarte uşor, la 4,98% – 5,45% pe an, dupa ce vineri au fost de 4,91% – 5,37% pe an

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)