Băncile italiene care se confruntă cu probleme ar putea suferi pierderi suplimentare de zece miliarde de euro (11 miliarde de dolari) în urma vânzării creditelor neperformante la actualele prețuri de pe piață, a afirmat miercuri Ignazio Visco, guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, și membru al Consiliului guvernatorilor BCE, transmite Bloomberg.

“Dacă sunt vândute la prețurile foarte scăzute oferite de agențiile specializate în colectarea datoriilor active astăzi pe piață, care aleargă după profituri ridicate, suma deprecierilor suplimentare de active ar fi de ordinul a zece miliarde de euro”, a afirmat Visco la adunarea anuală a Băncii Centrale a Italiei, adăugând că băncile italiene care se confruntă cu probleme credite neperformante nete de 20 de miliarde de euro.

În timp ce discuțiile pentru recapitalizarea cu ajutorul statului a Monte Paschi, Banca Popolare di Vicenza SpA și Veneto Banca SpA sunt în desfășurare, Visco a cerut autorităților UE să coordoneze mai bine și mai rapid crizele bancare.

“Lipsește coordonarea eficientă. Intervențiile din timpul crizelor bancare sunt atribuite către diverse autorități și instituții independente, la nivel național și supranațional, în timp ce procesul de luare a deciziilor este relativ incompatibil cu o intervenție rapidă”, a declarat oficialul BCE.

Grupurile bancare italiene dețin aproape o treime din creditele neperformante, fiind pe primul loc în zona euro. Băncile din Germania dețin doar 2,6% din împrumuturile neplătite, în timp ce Grecia și Cipru aproape jumătate din totalul NPL, arată datele recente publicate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

În februarie, Parlamentul italian și-a dat acordul pentru un plan de 20 de miliarde de euro (21 de miliarde de dolari) destinat sprijinirii băncilor locale.

Guvernul de la Roma caută modalități pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat, care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi și îi protejează pe contribuabili.

Instituțiile financiare vor putea solicita preventiv recapitalizare, injecții de capital și garanții de stat

Aprobarea parlamentară pentru planul Guvernului de 20 de miliarde de euro era necesară pentru a permite statului italian să contracteze noi datorii. Povara datoriei publice a Italiei, echivalentă cu 133% din PIB, este a doua ca mărime din zona euro după cea a Greciei.

Cele mai mari bănci italiene, UniCredit și Intesa Sanpaolo, sunt prezente și pe piața din România.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)