In incercarea de a calma populatia, dar si pentru a raspunde astfel jurnalistiilor care acuza BNR ca nu au administrat bine situatia Bank of Cyprus, banca centrala, prin vocea lui Adrian Vasilescu dar si a guvernatorului Mugur Isarescu, iese la declaratii zilnic. Ieri, Adrian Vasilescu le atragea atentia romanilor ca nu tot ce citesc e si adevarat: “Atentie! Bancile din tara lor pot da faliment, sucursalele – nu!”, afirma la Realitatea TV. Sagetile guvernatorului Isarescu catre jurnalistii tot mai “incalciti” in analize pompoase se inmultesc si ele.

Astazi, declaratiile au continuat, consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu, tragand un nou semnal de alarma. “Intotdeauna o dobanda mare, peste media pietei, este o dobanda care trebuie sa-ti atraga atentia. Intrebarea este simpla: De ce dau ei peste media pietei? Poate ca au nevoie de capital, dar cateodata sunt si mici ascunzisuri intr-o dobanda mai mare”, a declarat Adrian Vasilescu la Romania TV.

“Cei care s-au dus sa-si depuna economiile la aceasta banca au semnat un contract, cand semnezi un contract te uiti ce scrie acolo. Iar la punctul 10 in acest contract spune limpede ca depozitele sunt garantate pana la suma de 100.000 de euro de catre fondul de garantare din Cipru. Este semnalul clar ca aceasta banca functioneaza in Cipru. Este o banca straina si are o sucursala in Romania. In Uniunea Europeana se spune ca are pasaportul in buzunar, adica oricand o banca din UE poate sa-si deschida o sucursala oriunde vrea in celelalte 26 de state printr-o simpla notificare”, a explicat consilierul guvernatorului BNR.

Isarescu critica atitudinea jurnalistilor care trag semnale false!

“Cineva scria astazi ca nu a spus nimeni, in special de la Banca Nationala, si sa le fie rusine celor de la Banca Nationala, si imi asum aceasta rusine ca depozitele, este adevarat, sunt garantate pana la 100.000 euro, dar ca dupa 100.000 euro fiecare merge pe cont propriu (…) ca aceasta suma nu mai este garantata. Mi se pare suparator. Ce concluzii tragem? Ca in situatii de panica, de durere, judecatile normale nu mai sunt valabile. Atentie, garantat pana la 100.000 euro. Punct, fraza a doua, dupa 100.000 euro nu mai este garantata”, a spus luni Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, la lansarea volumului “Politica monetara: ipostaze neconventionale”, scrisa de consilierul sau Lucian Croitoru.

“Eu credeam ca se subintelege, nu? Mai citesc tot prin presa de astazi, printre altele, ideea ca nu s-a stiut ce este cu sucursalele. Toata presa a prins mult mai usor o idee ideologica prin care spune “Ce tot spune Banca Nationala de banci straine si banci romanesti cu capital strain? Ca tot aia este”. Trebuie sa apara un soc din acesta ca sa se vada ca nu e tot acelasi lucru. De fiecare data cand am spus banci romanesti cu capital strain este vorba de banci romanesti care sunt infiintate in Romania, sunt persoane juridice, autorizate de BNR, reglementate de BNR, raspundem pentru ele si asa mai departe si ca sucursalele sunt banci straine”, a mai afirmat guvernatorul BNR, citat de Agerpres.

“Daca cineva sub semnatura lui ia cunostinta de ceva si pe urma spune ajutat de articole de presa si de formatori de opinie ca nu a stiut inseamna ca avem toti o problema”, a mai afirmat Isarescu.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)