Bancherii au facut si primele declaratii despre programul sustinut de stat “rata la jumatate” si recunosc ca cele mai avantajate vor fi bancile. Daca clientii supraindatorati isi vor reduce povara ratelor, acestia vor evita sa devina neperformanti in viitor, ajutand astfel bancile sa nu se confrunte cu noi credite neperformante.

“Bancile vor beneficia cel mai mult de acest program in ceea ce priveste reducerea creditelor neperformante. Este important ca in piata clientii care sunt supraindatorati si au o povara mare in privinta ratelor la banca sa nu devina neperformanti. Astfel, bancile nu se vor mai confrunta cu noi imprumuturi neperformante in viitor”, declara reprezentantii Garanti Bank.

Bancherii explica ca masura de stimulare a consumului va avea si indirect un impact pozitiv asupra sectorului bancar pentru ca acei clienti care vor avea un venit disponbil mai mare vor apela si la alte servicii bancare si vor deveni clienti mai buni pentru banci.

“Pe termen lung, impactul ar trebui sa fie pozitiv, dar in functie de cum va fi structurat acest program, exista si riscuri pentru banci. In cazul in care clientii care au probleme la plata si au deja restante la rate vor apela la aceasta masura va fi un lucru bun, dar exista si posibilitatea ca un client bun-platnic sa amane intentionat platile pentru a putea apela la aceasta schema, ceea ce ar fi un lucru negativ”, a spus Tolga Banyocu, Strategic Planning Director in cadrul Garanti Bank.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)