Bancherii inca mai spera ca vor scapa de returnarea comisioanelor incasate ilegal de la clientii lor. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a declarat ca se depun toate eforturile pentru ca articolul referitor la clauze abuzive din Codul de Procedura Civila sa nu fie aplicat nici dupa 1 iulie.

Pentru a convinge Guvernul ca bancile nu pot suporta plata tuturor comisioanelor incasate abuziv, bancherii au cerut Bancii Nationale a Romaniei sa realizeze un raport care sa arate impactul financiar al articolului din Codul de Procedura Civila asupra institutiilor financiare.

Desi au fost calculate pierderi in valoare de un miliard de euro, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, spune ca inca se mai fac calcule.

Potrivit Antena3, studiul de impact al BNR arata ca, prin aplicarea prevederii din Codul Civil, doar doua banci mari ar inregistra o deterioare a situatiei financiare. Chiar si asa, bancherii cer ajutor mai multor institutii pentru a nu da inapoi banii incasati abuziv.

In plus, bancherii cer ca procesele pentru clauze abuzive sa fie judecate doar la inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a nu exista riscul „ca o instanta sa greseasca”, asa cum Radu Ghetea a afirmat de curand intr-o declaratie publica.

La 1 iulie, ar trebui sa intre in vigoare prevederile din noul Cod de Procedura Civila care permit asociatiilor de consumatori si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor sa ceara instantelor de judecata anularea din toate contractele unei banci a clauzelor abuzive.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)