Bancile au bagat sub pres dosarele cu probleme si au acordat multe prelungiri pentru credite, astfel ca in prezent sunt companii mijlocii si mari care nu mai pot rezista pe piata si risca sa intre in incapacitate de plata, sustine Arin Stanescu, presedintele practicienilor in insolventa.

“Bancile au bagat sub pres dosarele, au facut prelungiri de credit, tehnic, inca o luna, inca doua, inca noua si am ajuns la 17% neperfomante. Unde suntem? Suntem in situatia ca societati mijlocii si mari nu mai rezista deoarece criza nu a vrut sa ne asculte rugamintea si nu s-a terminat. Poti sa rezisti, mai rezisti, incerci sa mai rezisti, dar pana la urma te ajunge criza. Avem doua grupuri mari (Hidroelectrica si Oltchim, n.r.) cu care am intrat in insolventa si stam si ne uitam si ne dam perfect seama ca trebuia sa inceapa demult “, a spus Staescu, la o conferinta despre insovente si restructurari.

In opinia sa, aceasta este si cauza numarului mare de proceduri de faliment, in detrimentul celor de reorganizare. “93-94% sunt proceduri de faliment. In 2011, am avut din totalul procedurilor reale in numar de 26.000, 1.500 de dosare de reorganizare”, a aratat Stanescu.

Intrebat cate firme ar trebui sa fie in insolventa, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania a spus ca Banca Nationala ar trebui sa raspunda.

“Banca Nationala stie cel mai bine situatia reala a economiei. Tot ce nu s-a putut salva pentru ca s-a prelungit criza va intra in insolventa. Nu a fost niciun servicu pentru aceste societati ca s-a amanat intrarea in insolventa”, a spus Stanescu.

In prezent, pe rolul instantelor exista circa 35.000 de dosare de insolventa, iar perioada medie de inchidere a acestor proceduri este de 9 luni, in peste 70% din cazuri.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)