Seful Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), Klaus Regling, si-a exprimat increderea ca situatia bancilor din Spania, Portugalia, Cipru, Grecia si Irlanda este buna si nu vor exista surprize la testele de stres ce vor fi derulate in acest an de Banca Central Europeana (BCE), transmite Reuters.

Intr-un interviu aparut luni in publicatia germana ‘Sueddeutsche Zeitung’, seful ESM a afirmat ca cele cinci tari au beneficiat de cresterea exporturilor si revenirea pe crestere a economiei, dar este importanta continuarea reformelor.

‘Bancile din statele care au primit asistenta financiara internationala sunt in stare destul de buna. Ma astept sa nu exista nici o surpriza de proportii in Spania, Portugalia si Cipru. La fel si in cazul Greciei si Irlandei’, a declarat Klaus Regling.

Saptamana trecuta, presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a avertizat ca bancile care vor inregistra rezultate foarte slabe la testele de stres care vor fi derulate in acest an de BCE vor fi inchise.

BCE va prelua activitatea de supervizare bancara in zona euro incepand din luna noiembrie si, inainte de asta, va evalua starea de sanatate a celor mai mari 130 de banci din zona euro printr-o analiza amanuntita a calitatii activelor lor.

‘Sunt foarte multumit de ceea ce a spus Daniele Nouy, ca daca exista banci intr-o situatie proasta trebuie sa le inchidem’, a afirmat Jeroen Dijsselbloem, care este si ministru de Finante al Olandei.

Parlamentul European a aprobat, luna trecuta, numirea frantuzoaicei Daniele Nouy in functia de presedinte al noii Agentii de Supervizare Bancara. Daniele Nouy, in varsta de 63 de ani, va avea la dispozitie un an pentru a ajuta la construirea de la baza a institutiei si pentru a fi gata sa-si asume atributiile de supervizare a bancilor.

Dijsselbloem a subliniat ca este important pentru zona euro sa-si puna in ordine rapid bancile deoarece acesta sunt cruciale pentru relansarea economica a blocului comunitar, adaugand insa ca institutiile financiare au inceput deja sa ia masuri fara a astepta rezultatele testelor de stres. ‘Nu stiu care vor fi rezultatele testelor insa o banca inteleapta nu va astepta sa vada care sunt rezultatele. Ea se va gandi cum poate solutiona proactiv problemele si cred ca acest lucru se intampla deja in momentul de fata’, a spus Dijsselbloem.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)