Ministerul Finantelor vrea sa creeze o baza de date, cu toate conturile din banci ale romanilor. Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, aflat in dezbatere publica, bancile vor fi obligate sa spuna Fiscului, in fiecare luna, cati bani are in cont fiecare roman, ce sume a incasat si cat a cheltuit. Ministrul Finantelor spune ca masura este necesara pentru combaterea evaziunii fiscale si pentru simplificarea procedurilor de executare silita.

In prezent, Fiscul poate cere punctual bancilor informatii despre un client anume, in general cand asupra lui planeaza suspiciuni de evaziune fiscala.

In noua forma, bancile vor fi obilgate sa trimita Fiscului, lunar, date despre rulajele si soldurile tuturor clientilor, indiferent daca acestia sunt sau nu suspectati de evaziune fiscala.

Ioana Petrescu – ministrul Finantelor: “Vreau sa subliniez ca scopul principal al acestui proiect este de a reduce evaziunea fiscala si trebuie sa fim extrem de fermi, trebuie sa ne luam toate datele pentru a reduce evaziunea mare, pentru a fi siguri ca persoane nu folosesc conturile din banca in mod ilegal”

Gabriel Biris – consultant fiscal: “O sa vada toate miscarile de fonduri intre toate firmele din Romania, intre toti cetatenii din Romania. Inseamna inclusiv rulajele in legatura cu operatiuni private. De ce simte ANAFUL aceasta nevoie, pentru ca din cate stiu eu o a astfel de prevedere nu exista in alte tari?”

Ramane intrebarea cu ce costuri se vor realiza aceste noi cerinte?

“Cum le stocheaza? Cum le folosesc? Cat costa asta? Cat si mai ales cum ajuta la combaterea evaziunii? Cati bani se vor “evapora” din sistemul bancar romanesc dupa ce masura asta va fi aplicata?” se mai intreaba consultantul fiscal pe pagina personala.

Prin aceeasi ordonanta de urgenta, Ministerul Finantelor va crea si loteria bonurilor fiscale. Romanii vor trimite pe internet datele de pe bonurile lor fiscale si in fiecare luna 160 de oameni vor castiga prin tragere la sorti premii de cate 1200 de lei.
Loterii similare au fost infiintate in Slovacia si Portugalia. Autoritatile de la Lisabona au oferit premii inclusiv limuzine, pentru a-i incuraja pe oameni sa ceara cat mai des bonurile fiscale.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)