Guvernul din Ungaria a ajuns la un acord cu bancile comerciale prin care imprumuturile ipotecare se vor transforma din moneda straina in forinti la cursul pietei. Principalul motiv al convertirii creditelor ipotecare din valuta in forinti la cursul pietei este o decizie a Curtii Supreme potrivit careia imprumutatii trebuie sa suporte riscul valutar, a declarat luni ministrul Economiei, Mihaly Varga, la postul de televiziune M1.

“Pentru stimularea cresterii economice si pentru ca bancile sa joace un rol corespunzator in economie si sa crediteze companiile, trebuie ca imprumuturile in valuta sa dispara din sistem”, a spus Varga.

Bancile rasufla usurate, dupa taxele enorme platite in Ungaria

Autoritatile de la Budapesta vor sa reduca presiunea asupra bancilor si sa sustina redresarea economica iar aceasta decizie a domolit temerile investitorilor din regiune. Piata a reactionat imediat: vestea acordului a intarit forintul, iar actiunile OTP Bank, cea mai mare banca a sistemului ungar, au crescut cu peste 6%.

Budapesta spera ca schema de conversie, la care vor avea acces 1,3 milioane de gospodarii, va reduce povara datoriilor populatiei catre banci si va impulsiona astfel consumul intern.

Referinta conversiei va fi, in functie de cat de favorabila este debitorului, cursul de schimb pentru forint al bancii centrale de pe 7 noiembrie sau cursul mediu incepand cu 16 iunie, cand Curtea Suprema s-a pronuntat in privinta creditelor in moneda straina. Cursul oficial al bancii centrale de pe 7 noiembrie este de 308,97 forinti pentru un euro si 256,6 forinti pentru un franc elvetian.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)