Mai multe asociatii de voluntari militeaza pentru a-l convinge pe guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, sa imprime chipul unei femei reprezentative din istoria tarii pe una dinte bancnotele noastre. Ana Ipatescu, Regina Maria, dar si Elena Ceausescu candideaza la votul de cea mai celebra romanca care merita a fi imprimanta pe o bancnota romaneasca. Initiatorii demersului au lansat un vot pe internet pana la sfarsitul anului in acest sens, cu speranta ca, Mugur Isarescu, dupa ce va analiza rezultatul sondajului, sa decida favorabil pentru imprimarea chipului unei femei celebre pe una dintre bancnotele noastre. “Ne-am gandit ca asta ar fi schimbarea, aceasta componenta de a pune un chip de femeie celebra din trecut pe o bancnota romaneasca. (…) Speranta noastra este ca dupa incheierea campaniei, catre toamna, sa transmitem guvernatorului BNR si sa aducem public rezultatele campaniei”, a declarat Lavinia Aninosanu, sef de programe CPE.

Batalia pentru alegerea personalitatii feminine se anunta stransa, nume diverse cu tot atatea motivatii, fiind vehiculate de catre votanti. De pilda, Ana Ipatescu ar fi reprezentativa pentru “contributia ei la revolutia din ’48”, dupa cum spune o batrana culta. Regina Maria, “pentru ca a fost singura care a lasat ceva in urma” dupa moartea ei, spune un pensionar hotarat. Olga Greceanu, pentru ca “are legatura cu religia, cu literatura, este un personaj care poate trebuie descoperit”, afirma o femeie. Un pensionar moldovean este de parere ca “Ecaterina Teodoroiu ar fi cea mai potrivita persoana. Persoana din istoria noastra”, iar o tanara dezinvolta afirma ca Elena Ceausescu ar fi cea mai potrivita sa apara pe o bancnota romaneasca, pentru ca ea “ar fi reprezentativa si pentru momentul actual”. Divergente nu exista numai la alegerea personalitatii feminine, ci si in privinta bancnotei pe care ar urma sa apara aceasta, unii dorind pe bancnota de 10o de lei, altii pe cea de 10, iar altii pe cea de 5.

 

Nu este prima idee de acest fel. Anul trecut, initiativa a apartinut TBWA Bucuresti si partenerii sai, Fundatia Centrul Parteneriat pentru Egalitate si ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, au lansat miercuri, la Palatul Parlamentului, petitia ALTFEM pentru prima personalitate feminina pe o bancnota romaneasca. Printre sustinatori s-au numarat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, Theodor Paleologu (PDL), Carmen Moldovan (PSD), Antonio Momoc (Partidul Verde), Cristina Topescu (Prima TV) si cunoscutul om de radio si televiziune Andrei Gheorghe. Proiectul isi propune imbunatatirea perceptiei asupra rolului profesional si social al femeii si cresterea gradului de constientizare a expertilor si operatorilor mass-media, a partenerilor sociali, a organizatiilor societatii civile, a autoritatilor publice din domeniul muncii si audiovizualului si a femeilor, in general, asupra problematicii egalitatii de sanse pe piata muncii.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)