V-ati gandit vreodata sa renuntati la bancnotele euro din Grecia in favoarea celor tiparite de banca centrala a Germaniei? Toate hartiile europene detin un numar de serie emis de fiecare banca nationala in parte. Iar secretul bancnotelor euro sta chiar acolo. O scurta privire catre prima litera din numarul de serie de pe spatele hartiei va va spune din ce stat provine bancnota respectiva. Potrivit Bancii Centrale Europene, „bancnotele euro detin semnatura literelor care indica exact banca centrala autorizata sa le tipareasca”, scrie The Telegraph citat de Incont.ro.

Potrivit publicatiei britanice, bancnotele europene emise de banca Greciei, de pilda, sunt inscriptionate cu litera Y. Cele tiparite in Germania sunt serializate cu litera X, iar hartiile euro din Spania incep cu litera V.

Pe bancnotele de euro din Franta apare litera U, in timp ce hartiile europene din Italia sunt inscriptionate cu S. Irlanda emite bancnote care incep cu T, iar Olanda cu P. Banca centrala a Austriei tipareste bani serializati cu litera N si Portugalia cu M. Banii din Finlanda sunt inseriati cu litera L, iar hartiile de euro din Slovenia cu H. Cat despre Slovacia, banca sa nationala tipareste bancnote inscriptionate cu litera E. Cipru foloseste G, iar Malta F. In cele din urma, seriile bancnotelor tiparite in Estonia incep cu litera D.

De departe insa, Luxemburg face nota discordanta cu celelalte tari din zona euro. Reprezentantii Bancii Centrale Europene (BCE) sustin ca „bancnotele de euro care nu intra in circulatie, emise de banca centrala din Luxemburg poarta codul bancilor nationale unde sunt tipariti banii pentru Luxemburg”.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)