Cea mai mare bancă spaniolă, Santander, va achiziționa rivala mai mică Banco Popular Espanol SA pentru un euro și va efectua o majorare de capital de aproximativ 7 miliarde de euro (7,9 miliarde de dolari) pentru a acoperi provizioanele și capitalul cerut pentru a îmbunătăți situația financiară a Popular, transmit Bloomberg și Reuters.

Oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) și ai Fondului spaniol pentru restructurarea bancară (Frob) au aprobat tranzacția, care nu va implica costuri din partea plătitorilor de taxe și nu va afecta depozitele bancare.

Spania caută să vândă băncile naționalizate în timpul crizei provocate de bula imobiliară, care a forțat Guvernul în 2012 să solicite un pachet de asistență financiară de la UE în valoare de 41 miliarde de euro.

Banco Popular Espanol se confruntă cu credite neperformante ipotecare în valoare de 73 de miliarde de euro, iar acțiunile băncii au scăzut cu peste 50% la Bursa de la Madrid după ce BCE a avertizat că banca ar putea fi închisă dacă nu va reuși să găsească un cumpărător.

Santander, care în timpul crizei bancare din Spania nu a preluat nici o bancă, a anunțat că achiziția Popular va accelera creșterea și va genera profit din 2019.

Banca a informat că a pus deoparte 7,9 miliarde de euro pentru a acoperi activele neperformante după achiziție.

 

SURSA – Agerpres.ro

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)